Announcement

Collapse

Informatii si clarificari privind datele personale

Datele cu caracter personal pe care siteul Clubmercedes.ro le colecteaza pe Forum sunt descrise mai jos, impreuna cu scopul, modul si temeiul prelucrarii lor precum si durata pe care are loc stocarea si/sau prelucrarea. Aceste date nu sunt prelucrate in alte moduri decat cele mentionate, nu sunt folosite in scopuri de marketing, nu sunt comercializate si nu sunt transferate unor terti.

__________________________________________________ ________________________________


I. "Date necesare" - colectate la inregistrarea unui cont de membru:
Adresa de email, necesara pentru:
validarea contului
resetarea parolei, in cazul in care a fost uitata
transmitere notificari privind anumite evenimente intamplate pe Forum (optional, opt-in) - ex: reply intr-un topic urmarit, reply la un mesaj personal (PM)
comunicari ocazionale in scop informativ (non-marketing, non-comercial) din partea administratiei Forumului (optional, opt-in)
NU este afisata public pe Forum, iar ceilalti membri nu au acces la ea, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori)
Username, necesar pentru autentificare (login)
Este afisat public pe Forum, in dreptul postarilor/mesajelor scrise de membrul respectiv, pentru a putea facilita o discutie cursiva
Parola, necesara pentru autentificare (login)
NU este afisata nicaieri
NU este stocata intr-o forma citibila (plain text), ci numai in forma criptata
Motiv: fara aceste date nu este posibila crearea unui cont de membru, iar fara cont nu se poate participa la discutii.
Temei: interesul legitim.
Durata: pe toata durata existentei contului de membru
__________________________________________________ ________________________________


II. "Date optionale" - pe care membrii Forumului Clubmercedes au posibilitatea sa le introduca in contul propriu daca doresc:
Location - eliminat de tot, pentru ca in ciuda explicatiilor au aparut confuzii privind semnificatia si rolul acestui camp
Data nasterii
Hobby-uri (interests)
Model/marca si motorizarea masinii

Temei: consimtamantul (consent).
Durata: atat cat doreste persoana, datele pot fi introduse/modificate/sterse in orice moment direct din cont

Introducerea acestor date este pur optionala, iar accesul integral la toate serviciile oferite de Forumul Clubmercedes nu este conditionat in niciun fel de introducerea acestor date. Aceste date sunt prelucrate exclusiv pentru afisarea lor in pagina personala a contului (profil public - exemplu) care poate fi accesata de oricare alt membru inregistrat pe Forumul Clubmercedes(dar nu si de vizitatorii neautentificati-guest sau de crawlerii web precum Googlebot). Deasemenea, denumirile campurilor in care pot fi introduse aceste informatii sunt orientative, membrii nu au vreo obligatie sa le completeze cu acuratete.

Recomandam sa completati informatiile optionale numai daca doriti ca ceilalti membri ai Forumului sa le cunoasca. Pentru a ne asigura de acest fapt, toate datele optionale introduse pana la 18.05.2018 au fost sterse. Ele pot fi reintroduse daca membrii doresc acest lucru, luand in considerare cele mentionate mai sus.
__________________________________________________ _____________________________


III. "Date colectate automat" - pentru fiecare accesare a Forumului, indiferent daca e vorba de un vizitator autentificat (membru) sau neautentificat (guest):
Adresa IP
User-Agent: sir de caractere prin care aplicatia de web browsing se "recomanda" catre server (ex: Chrome)
HTTP Referer: pagina vizitata anterior celei curente
Aceste date NU sunt afisate in mod public pe Forum, membrii nu au acces la ele, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori).

Motiv: aceste date sunt colectate si procesate pentru indeplinirea unor obligatii legale (ex: cooperarea in investigatii ale autoritatilor, conform legii) sau pentru implementarea unor strategii de aparare impotriva unor atacuri informatice (ex: hacking, (D)DOS, crawling neautorizat)
Temei: obligatia legala, interesul legitim
Durata: 30 de zile in jurnalele de acces ale serverelor care gazduiesc Forumul Clubmercedes(webserver logs). Adresele IP sunt stocate si in baza de date a Forumului, pentru fiecare mesaj scris (permanent) si pentru sesiunile de autentificare (pana la expirarea lor sau invalidare prin log out).
See more
See less

Cum simtzi diferentza de cuplu?

Collapse
X
Collapse
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • #16
    Originally posted by Diesel View Post
    @ Steen

    Well...eu am citat alti autori in ce privea acea formula, nu sunt fizician si nici mecanic...daca se doreste dau si sursa citatului, nu am precizat-o pt ca nu tot ce citesti pe net e lege. Din ce stiu eu, la roata se masoara in primul rand puterea (de unde si caii putere din talon difera fata de cei masurati la roata (intervine marketingul, fiscalitatea din unele tari etc) si apoi cuplul.. Pt mine e mai relevant cuplul motor (inclusiv curba lui grafica) decat putere in cifre absolute...pt simplu fapt ca in 90% din timp "conduci" cuplul si nu puterea...


    Explicatia mea a pornit de la intrebarea "cum simti cuplul respectiv diferenta de cuplu...

    @mircea_cst
    Cuplu se simte prea putin in demaraj, acolo vb puterea. In conceptia mea a demara inseamna a porni deci, o pornire (de la 0km). Deci cuplul il simti in reprize cum am spus mai sus...nu gasesc ca are rost sa ma repet. La fel, cilindreea motorului e secretul cuplului, si bineinteles si tehnica (aspirat, turbo) 16v sau 8v...etc. Bineinteles ca mai departe se poate detalia pe componente, compresii etc.
    Si inca o chestie, un turbo diesel si un aspirat benzinar de aceeasi putere vor avea cam aceeasi viteza maxima pe aceeasi caroserie, sa spunem la 90 CP cam 180km/h viteza maxima, puterea e putere indiferent de turatia la care o obtii, ceea ce conteaza e greutatea care le poate diferentia (un motor TD e mai greu ca un benzinar aspirat).
    Diesel ,problema acaeasta a cuplului este o problema destul de dificila ,ca atare putini indraznesc sa abordeze acest subiect.De regula cineva care a inteles un fenomen fizic (in cazul nostru cuplu motor),poate foarte usor sa-l explice sau chiar sa-l reproduca.Pe noi nu ne intereseaza sursa citatului ,ci daca ai inteles ceva din definitia cuplului ...Ori tu acum vii si spui ca nu esti nici fizician ,nici mecanic ,dai formula momentului motor ,zici ca "bratul fortei este tangent la roata "dupa care vii si zici ca la axul rotii se masoara puterea.
    Nu !.. ,la axul rotii nu se masoara puterea ci ...Cuplul..! Roata este franata si cu un dinamometru se masoara forta tangentiala la roata ,care inmultita cu distanta pana la axul rotii da ..Cuplu .
    Nu te grabi sa ma contrazici ca in chestiunea cu cuplul si reprizele s-ar putea sa ai dreptate dar trebuie demonstrat pe baza legilor mecanicii.
    A simti cuplul la reprize 60-100 Km/h s-ar putea justifica astfel .
    M rot =Fxd ,unde F=forta de la roata,tangenta la diametru rotii ,iar d=raza rotii ,Mrot=cuplu . Stim ca forta F=mxa ,m=masa auto;a =acceleratia mobil,
    rezulta :M=mxaxd ,cum m=ct,d=ct(pt un anumit tip de roata),ar ramane ca doar "a" este variabil adica acceleratia mobilului.Deci ...cuplul s-ar simti cand accelerezi "in reprize cum zici tu". Deci omule se pare ca cu reprizele ai nimerit-o. Dar...ia uita-te la formula ??? Mrot =Fxd care ar semana cu un lucru mecanic in unitatea de timp...deci cu Puterea..
    Dualismul explicatiei fenomenului luminos :unda sau corpuscul
    putere sau cuplu ...ce parere ai ?
    vorba mea :
    puterea-i un punct minuscul,
    ce-o fi ?unda sau corpuscul !
    eu cu ea n-am sa ma joc,
    c-am moment s-o iau din loc,
    de mi-as cumpara tractor,
    s-am moment si pe ogor,
    ca de viteza ...s-a dus,
    pe deal si la vale-n sus..!!
    power&torque lirics
    by Steen
    los asteptadhos chomentarios..

    Originally posted by mircea_cst View Post
    La asta ma refer cand spun demaraj - capacitatea de a accelera, de a lua avant, indiferent cand se intampla in mers sau de pe loc.
    Daca nu ai cuplu la motor ,nu ai putere - asta e destul de clar cred ,iar daca nu ai cuplu pe o plaja mare de turatii masina e lipsita de performante...
    Daca un motor nu are cuplu in turatii joase poti compensa puterea, tinand motorul in ture; fiindca produsul dintre valoarea cuplului si nr. de rotatii dicteaza puterea motorului si nu altceva, dar la fiecare schimbare superioara de treapta de viteza puterea va scadea fiindca scade si nr de ture.
    Asadar cuplul motor il simti pe demaraj ....daca poti pleca de pe loc cu o turatie mai mica la motor are un cuplu bun la regimul respectiv de turatie si implicit il simti fiindca ai destula putere pentru demaraj, dar daca trebuie sa o turezi un pic mai mult inseamna ca nu prea are cuplu si cresti puterea cu nr. de rotatii...la fel si in mers daca nu poti accelera destul de repede trebuie sa schimbi in treapta inferioara pentru a avea un nr mai mare de turatii si implicit demaraj...acolo se simte cel mai bine cuplul motorului.
    @ Diesel - trebuie sa fii mai explicit cu reprizele...ca unii poate nu inteleg ce vreii sa spui de cuplu prin reprize... adica fizic cum il identifici, ce te face sa iti dai seama ca masina are sau nu cuplu...(60 - 100kmh;80 -120kmh) sau ce vrei sa zici prin reprize...acceleratie in interval de timp sau ce? Probabil vrei sa zic ca ai repriza ( sau rezerva de putere )datorita faptului ca motorul nu e inca turat la maxim ceea ce permite o rezerva de accelerare...
    Iar cilindreea motorului nu este neaparat secretul cuplului ...ai spus chiar si tu treaba asta un pic mai sus comparand un motor de 1.4 cu unul de 2.0 sau ceva de genu asta.....si sper ca nu e nici un fel de suparare pentru nimeni pana acum. E un topic unde ne spunem si ne argumentam fiecare parerile , iar cat sunt de veridice pot sa spuna unii mai mult sau mai putin familiarizati decat noi, cu astfel de lucruri...Important ar fi sa invatam toti cate ceva din asta.
    Dom" Mircica ,cu tot respectul ,cuplu la roata ,sau chiar la arborele motor este o consecinta a fenomenelor care au loc in motor (timpul 3) deci a puterii dezvoltate de motor . poti sa stai tu sa te uiti la roata cat vrei tu ,sa-ti apara un cuplu ,daca motorul nu functioneaza ...nu va aparea cuplu in veci.
    vorba mea :
    stau eu si ma uit la roata,
    s-apara cuplu de-ndata .
    dar in graba ca ficioru"
    eu nici n-am pornit motorul.
    engine lirics
    by steen

    Originally posted by florineasca View Post
    Inclin sa fiu de partea colegului Diesel, si ca sa va lamuresc de ce dau un exemplu. Pe vremea lui Nea Nicu se faceau la Brasov niste tractoare micute de vreo 60 CP, un pic mai mult ca o Dacie, care puneau la spatele lor un plug cu 3 cormane care arau pamantul la vreo 30-35 cm adancime. Dar tractoarele alea nu le-am vazut mergand cu 160 km/h. Asta ce inseamna???? Cuplu mare......
    De asemeni pana la aceasta ora nu am vazut nici un MB de vreo 190-200 CP care sa are pe camp, tragand dupa el un plug cu 3 cormane. Tare mi-e teama ca nici macar nu-l urnesc din loc. In schimb merg lejer cu cu 160 km/h. De ce???? Pt ca au suficienti CP si cuplu suficient de mare care sa faca posibil acest lucru.

    Ca o concluzie. Puterea se simte la acceleratii iar cuplul la roata. Importante sunt ambele.
    florineasca ,colega am sa-ti spun un lucru interesant:
    tu stii ca un motor cu ardere interna conectat direct la transmisia cardanica nu va dezvolta niciodata un cuplu suficient sa faca o masina s-o ia din loc ,decat daca sa zicem ca ar avea niste dimensiuni imense .Cunosti treaba cu randamentele mot. cu ardere interna .tocmai de aceea s-a interpus cutia de vit .Pentru a micsora turatia si a creste cuplul la roti.Poti sa pleci cu a 5-a de pe loc..?Nu ,pleci ca 1 ca asa poti pleca si asa mai departe ...acum ai inteles...ajungi in priza directa ...si aici te duci fratele meu cu 200 la ora ..cu o conditie !!! Sa ai rezerva de putere . ce cuplu sa mai simti acum ??ca el este constant (diametrul rotilor acelasi).dar daca mai ai putere poti sa mai cresti viteza ,sau te opresti pui roti cu diametru mai mare sa simti cuplul ???ia gandeste-te de ce au tractoarele rotile mari si prind viteza mica ...?Tu te-ai plimbat cu tractorul? Ei cand te-ai plimbat cu el nu-i asa ca ai simtit cuplul in adancul sufletului.

    steen

    Originally posted by mircea_cst View Post
    Sunt importante, dar topicul deschis de Steen era legat de cum simti diferenta de cuplu.
    La tractorasele respective e vorba de rapoarte mari de reductie in cutia de viteze, cu un motorul tau de MB si o cutie adecvata poti trage si 10 cormane , si la roata se simte si puterea nu numai cuplul ....Eu am ramas totusi la masini de sosea; se pare ca e un pic cam nuantzata problema .... Desi nu e nevoie de prea multa fizica treaba sta cam asa : la arbore avem un cuplu (forta de rasucire) disponibil la o anumita plaja de turatii... puterea la arbore e data de valoarea cuplului inmultita cu turatia. E matematica simpla ca daca cuplul e scazut ca valoare si puterea e mai mica ...si la fel si cu turatia e mai mica e si puterea mai mica ce mai incolo incoace, sunt direct proportionale ...iar daca ambele sunt mai mici clar si puterea e mult mai mica ....NU se poate calcula puterea motorului fara valoarea cuplului...sau a turatiei. Motorul produce in primul rand cuplu si se invarte , adica are si turatie si abia apoi putere ...binenteles prin produsul celor doua... iar de aici pentru cine vrea... se poate deduce cum se poate simti cuplul....Din nou sper ca nu am suparat pe nimeni
    Dom'Mircica hai s-o luam babeste ca vad ca puterea si cuplu ne dau dureri de cap .Tu cand strangi un surub la tine la mert.astepti sa-ti zica cuplul de la cheie :mai mircica tu nu roti de cheie ...lasa ca o desfac eu (cuplu)singur fara sa te mai ostenesti tu ..???Nu taticu daca ai cat de cat o leaca de putere pui mana si desfaci surubul ,el nu se va desface singur nici daca-i canti arii din operete.asa e si la roata sau la arbore ...Puterea sau Lucru mecanic in unitatea de timp ,sant cauza ,iar momentul la roata -am putea sa-i spunem Efect.Deci e clar cauza e anterioara efectului ...aici nu exista alternativa ...capisci .Iar in problema cresterii sau descresterii cuplului cu turatia am sa-ti spun ca momentul motor Mm=CxP/n unde:c= constanta ,P =putere ,n=turatie ...acum spune si tu daca se mai potriveste cu ce ai zis tu...

    steen
    Last edited by Danny_bb; 04-02-2008, 20:44 PM.

    Comment


    • #17
      Originally posted by steen
      florineasca ,colega am sa-ti spun un lucru interesant:
      tu stii ca un motor cu ardere interna conectat direct la transmisia cardanica nu va dezvolta niciodata un cuplu suficient sa faca o masina s-o ia din loc ,decat daca sa zicem ca ar avea niste dimensiuni imense .Cunosti treaba cu randamentele mot. cu ardere interna .tocmai de aceea s-a interpus cutia de vit .Pentru a micsora turatia si a creste cuplul la roti.Poti sa pleci cu a 5-a de pe loc..?Nu ,pleci ca 1 ca asa poti pleca si asa mai departe ...acum ai inteles...ajungi in priza directa ...si aici te duci fratele meu cu 200 la ora ..cu o conditie !!! Sa ai rezerva de putere . ce cuplu sa mai simti acum ??ca el este constant (diametrul rotilor acelasi).dar daca mai ai putere poti sa mai cresti viteza ,sau te opresti pui roti cu diametru mai mare sa simti cuplul ???ia gandeste-te de ce au tractoarele rotile mari si prind viteza mica ...?Tu te-ai plimbat cu tractorul? Ei cand te-ai plimbat cu el nu-i asa ca ai simtit cuplul in adancul sufletului.

      steen
      Intru totul de acord. Cu tractorul nu m-am plimbat si nici cuplul nu l-am simtit. Iar in adancul sufletului simt altceva si in nici un caz cuplul masinii mele. A fost doar un exemplu in care incercam sa spun cam acelasi lucru. Poti sa ai putere mare si un cuplu mic sau invers, putere mica si cuplu mare. Normal ca si cutia de viteze are un rol extrem de important, pt ca este acel mecanism prin intermediul caruia, se face o corelare intre aceste elemente daca ar fi sa-i dam o noua definitie. Acum nu stiu daca este cazul sa intram intr-o polemica pe aceasta tema dar dupa parerea mea puterea motorului este principalul element dintre cele doua, pt ca acest cuplu mai depinde si de turatia motorului, de capacitatea cilindrica (implicit de puterea dezvoltata), de cutia de viteze ca sa nu mai zic ca el ar putea fi masurat in mai multe locuri (la arborele motor, la cardan, la axele planetare etc.) Cu cat puterea motorului este mai mare cu atat CUPLUL MOTOR este mai mare. Restul sunt niste variabile care depind de cele doua, precum si de unele elemente enumerate mai sus. Ca-l simtim sau nu in realitate dupa parerea mea nu are nici o relevanta. Important este ce faci cu el, la ce-ti foloseste un cuplu mai mare sau mai mic. Toate sunt calculate in asa fel incat in final sa se ajunga la un rezultat final: deplasarea masinii in conditii cat mai ideale; ideal insemnand plimbat, raliu, F1, arat, semanat, greblat, frezat, tuns si alte activitati rezulate din miscarea circulara a unui motor.

      Comment


      • #18
        putere cuplu

        Originally posted by florineasca
        Intru totul de acord. Cu tractorul nu m-am plimbat si nici cuplul nu l-am simtit. Iar in adancul sufletului simt altceva si in nici un caz cuplul masinii mele. A fost doar un exemplu in care incercam sa spun cam acelasi lucru. Poti sa ai putere mare si un cuplu mic sau invers, putere mica si cuplu mare. Normal ca si cutia de viteze are un rol extrem de important, pt ca este acel mecanism prin intermediul caruia, se face o corelare intre aceste elemente daca ar fi sa-i dam o noua definitie. Acum nu stiu daca este cazul sa intram intr-o polemica pe aceasta tema dar dupa parerea mea puterea motorului este principalul element dintre cele doua, pt ca acest cuplu mai depinde si de turatia motorului, de capacitatea cilindrica (implicit de puterea dezvoltata), de cutia de viteze ca sa nu mai zic ca el ar putea fi masurat in mai multe locuri (la arborele motor, la cardan, la axele planetare etc.) Cu cat puterea motorului este mai mare cu atat CUPLUL MOTOR este mai mare. Restul sunt niste variabile care depind de cele doua, precum si de unele elemente enumerate mai sus. Ca-l simtim sau nu in realitate dupa parerea mea nu are nici o relevanta. Important este ce faci cu el, la ce-ti foloseste un cuplu mai mare sau mai mic. Toate sunt calculate in asa fel incat in final sa se ajunga la un rezultat final: deplasarea masinii in conditii cat mai ideale; ideal insemnand plimbat, raliu, F1, arat, semanat, greblat, frezat, tuns si alte activitati rezulate din miscarea circulara a unui motor.
        deja santem doi care avem aceiasi parere deci ne apropiem de o clarificare care poate sa devina o lectie din care sa invatam toti.se pare ca prin exemplele date te-am facut sa vezi mai clar cum sta treba cu puterea si momentul si ca atare s-a vazut ca "te-ai prins" sa zicem asa .Deci totul pleaca de la niste date initiale unde un rol principal il are puterea si ce se vrea a fi facut cu ea .Daca vreau sa ar cu 4 cormane am nevoie de o putere de 90 cai de la care plec si asa mai departe ,cutia care o mareste prin demultiplicare...si ajungand la roti care au diametru mare.N-am nevoie de viteza ,eu vreau sa ar.chestia cu adancu sufletului ai inteles-o gresit ,eu am vrut sa zic ca pe tractor desi cuplul e ff mare ,nu se simte cand mergi cu el.
        in rest numai de bine
        steen

        Comment


        • #19
          Originally posted by steen View Post
          Diesel ,problema acaeasta a cuplului este o problema destul de dificila ,ca atare putini indraznesc sa abordeze acest subiect.De regula cineva care a inteles un fenomen fizic (in cazul nostru cuplu motor),poate foarte usor sa-l explice sau chiar sa-l reproduca.Pe noi nu ne intereseaza sursa citatului ,ci daca ai inteles ceva din definitia cuplului ...Ori tu acum vii si spui ca nu esti nici fizician ,nici mecanic ,dai formula momentului motor ,zici ca "bratul fortei este tangent la roata "dupa care vii si zici ca la axul rotii se masoara puterea.
          Nu !.. ,la axul rotii nu se masoara puterea ci ...Cuplul..! Roata este franata si cu un dinamometru se masoara forta tangentiala la roata ,care inmultita cu distanta pana la axul rotii da ..Cuplu .
          Nu te grabi sa ma contrazici ca in chestiunea cu cuplul si reprizele s-ar putea sa ai dreptate dar trebuie demonstrat pe baza legilor mecanicii.
          A simti cuplul la reprize 60-100 Km/h s-ar putea justifica astfel .
          M rot =Fxd ,unde F=forta de la roata,tangenta la diametru rotii ,iar d=raza rotii ,Mrot=cuplu . Stim ca forta F=mxa ,m=masa auto;a =acceleratia mobil,
          rezulta :M=mxaxd ,cum m=ct,d=ct(pt un anumit tip de roata),ar ramane ca doar "a" este variabil adica acceleratia mobilului.Deci ...cuplul s-ar simti cand accelerezi "in reprize cum zici tu". Deci omule se pare ca cu reprizele ai nimerit-o. Dar...ia uita-te la formula ??? Mrot =Fxd care ar semana cu un lucru mecanic in unitatea de timp...deci cu Puterea..
          Dualismul explicatiei fenomenului luminos :unda sau corpuscul
          putere sau cuplu ...ce parere ai ?
          vorba mea :
          puterea-i un punct minuscul,
          ce-o fi ?unda sau corpuscul !
          eu cu ea n-am sa ma joc,
          c-am moment s-o iau din loc,
          de mi-as cumpara tractor,
          s-am moment si pe ogor,
          ca de viteza ...s-a dus,
          pe deal si la vale-n sus..!!
          power&torque lirics
          by Steen
          los asteptadhos chomentarios..

          steen
          Draga Steen, formularea corecta este aceea pe care ai postat-o tu ''Forta este tangenta la roata si perpendiculara pe bratul fortei''. Cu asta sunt de acord.

          Nu sunt de acord cu ideea ta: ''tocmai pentru ca puterea fiind o marime de esenta (ea se genereaza in "inima"
          motorului ,in timpul fazei de detenta) poate fi traita, "simtita".Fiecare simte puterea masinii lui si nu Cuplul motor care este o marime derivata (de mana doua) si depinde de putere si turatie.''

          Pai tocmai cuplul il simti cand conduci pe diferite plaje de turatie in diferite trepte de viteza.
          Puterea (maxima) a unui motor o atingi doar la turatia maxima..pt ca asa se si da de exemplu 200CP la 5700rpm. Deci si puterea se atinge la o limita maxima de turatii data-precizata odata cu nr de cai putere. Sa nu-mi spui ca tu simti puterea motorului pt ca asta inseamna ca ori stai tot timpul in zona rosie a turometrului, ori mergi tot timpul cu viteza maxima a masinii, ori faci toata ziua liniutze la stop. Sincer ma indoiesc de toate acestea vazand W123-ul tau din avatar, deci...te rog sa ma crezi ca intr-o conducere zi de zi a masinii tale tu te servesti de cuplu motor pt a accelera, a depasi o alta masina samd.
          Deci nu e nici o nimereala legatura dintre cuplu si reprize.

          Repet, Cuplu motor iti da reprize in acceleratii de la viteze v0 la v1, siguranta in depasiri, urcari viguroase in pante, deplasari rapide pe drumuri virajate etc.

          Puterea iti da acceleratii 0-100km/h, viteza maxima.

          Bineinteles acestea sunt situatiile in practica in care le simti efectiv pe fiecare. Bineinteles ca sunt legate impreuna de elementul turatie.

          Legat de masurarea la roata uite aici ce scrie despre un stand dyno...''This dyno reads both wheel and engine horsepower and torque''.
          Deci la roata se poate masura atat puterea cat si cuplu. http://www.hesco.us/services.asp?act...recordID=89255 Ambele se pot masura la roata sau pe banc.

          In alta ordine de idei, posturile tale mi se par foarte originale prin faptul ca le combini cu vorbele tale mestesugite...te consider foarte spiritual cel putin din acest punct de vedere.Tine-o tot asa!

          @Mircea

          A demara inseamna a porni. Si in auto si in alt context. De exemplu...expresia '' a demarat o afacere '' inseamna '' a pornit o afacere sau a deschis o afacere''.

          Sa fim bine intelesi...nu poti porni sau demara daca esti deja in miscare. Deci daca e vorba de demaraj aici intervine puterea. Care e primordiala intr-o accelerare (pornire) 0-100km/h.

          Legat de cilindree, eu spunea ca o cilindree mare da un cuplu nativ mare. In lipsa unei cilindrei mari, artificiul turbina sau compresor schimba fundamental valorile native ale unui cuplu motor.

          Despre cuvantul reprize, nu l-am inventat eu, este un termen specific auto folosit de revistele de profil si desemneaza timpul in secunde in care accelerezi de la 80-120km/h. De exemplu, un Mercedes SL 60 AMG V8 (R129) avea o repriza de 4 sec si ceva de la 80-120km/h (fata de 12-16 secunde la o masina comuna pt aceeasi repriza) ceea ce faceau depasirile o joaca cu aceasta masina. Iar explicatia este cuplul colosal de 580 Nm la 3750rpm.
          Last edited by Diesel; 04-03-2008, 07:01 AM.

          Comment


          • #20
            S-au generat discutii si polemici, in cele din urma unii au inteles sau nu au inteles cum se simte cuplul unui motor ...Daca nu stim despre ce vorbim ...asta e.
            Forta cu care detonatia din cilindru impinge pistonul nu are nici o legatura dragi prieteni cu puterea motorului, despre care se vorbeste cu spor. O fi avand saraca legatura cu timpul 3 dar nu in modul interpretat in acest topic ....nu mai dau nume, nici citate ca n-are rost.
            Forta respectiva e transformata in cuplu de rotatie pe arborele cotit( printr-un mecanism dintre cele mai simple de pe lumea asta ii zice biela -manivela )si prin compunere cu fortele generate de detonatii in restul cilindrilor . Daca cineva de aici are chef sa calculeze puterea pe un singur cilindru sau se refera la acea putere treaba lui, chiar si acolo forta primeaza puterii...dar acea putere nu are nici o legatura cu puterea motorului ca ansamblu pe care o gasiti in prospecte sau cea despre care tot incercati sa vorbiti...
            Oameni buni , sa nu ne aberam prea tare...puterea nu exista fara o FORTA sau moment al fortei ...asa ca Dl. Steen, cu respect, in orice fenomen fizic , in orice MOTOR , forta sau momentul fortei este generatorul puterii chiar si in cilindru, detonatia produce FORTA nu PUTERE, forta care este egala cu produsul dintre masa pistonului si acceleratia imprimata acestuia de viteza detonatiei (amestecurile explozive au VITEZE specifice ) ...daca nu se intelege asta,... e partea a doua. Se poate numi si lucru mecanic (produsul dintre forta si vector deplasare) daca doriti dar tot nu este identic cu puterea , asa cum sustineti... NU puterea genereaza forta ci invers. Mai mult forta transformata din translatie in rotatie este CUPLUL. Mai mult, la testul pe dinamometru se masoara cuplul ...(dinamometrele masoara forte nu puteri, chiar si cheia aia dinamometrica despre care vorbeati...) si se obtine valoarea puterii prin inmultire cu nr de rotatii. Cuplul unui motor este specific pentru o plaja de turatii. Formulele date de dvs sunt in regula dar nu au legatura cu chestiunea in cauza . Cuplul si puterea unui motor se masoara la arborele motorului nu la roata sau cutie sau cardan...Dupa aceste valori este proiectata si cutia si cardanul sau diferentialul in conformitate cu utilizarea masinii. Puterea este egala cu zero daca nr de rotatii este egal cu zero...Nu este evident? Normal ca nu astept putere la roata daca nu am rotatie ...Normal ca puterea unui motor care nu functioneaza este egala cu zero .....nu? Daca nu se intelege ....mai incercati... va rog....
            Cu stima! Oricum Dl. Steen sunteti un membru simpatic si va apreciez pentru asta
            @ Diesel - am inteles treaba cu reprizele ( este deci vorba despre un interval de timp ) daca ai fi spus de la inceput era mai clar . Eu numesc acest lucru demaraj. Adica SL 60 AMG are capacitatea de a accelera mai repede decat alte masini in acelasi interval de timp pornind de la aceeasi turatie.(Astfel simtim diferenta de cuplu ...ca pana la urma asta era subiectul topicului)
            La raportul cilindree/cuplu ar mai fi multe aspecte frumoase de dezbatut si poate chiar vom continua.
            @ Dl Steen - daca tot stiati despre ce e vorba de ce ne mai agitati spiritele ?
            Last edited by mircea_cst; 04-03-2008, 04:03 AM.
            Ford Transit 2.5d ex
            Mercedes 230 E ex
            Mercedes 200 TE ex
            BMW 320d touring

            Comment


            • #21
              Pai dl. Steen cunoaste lucrurile in teorie. Nu stia insa cum se simte cuplul in practica si dansul credea ca simte de fapt puterea. Well...in realitate, puterea (maxima) o simti evident in situatii oarecum extreme: cand rulezi cu viteza maxima, sau cand schimbi viteza mereu in zona rosie a turometrului, sau cand faci acceleratii 0-100km/h (unde bineinteles pt performanta schimbi viteza in zona rosie). In restul cazurilor cuplu motor face legea si este responsabil de performantele masinii, bineinteles in plaja de turatii sau turatia la care el atinge valoarea maxima. Cu cat e mai mare cuplul, cu atat mai bine, cu cat se obtine mai jos (in turatii) acel cuplu, (in opinia mea) iar cu atat mai bine.

              Comment


              • #22
                @ Diesel - Incepem sa ne intelegem...Cu respect!
                Last edited by mircea_cst; 04-03-2008, 09:16 AM.
                Ford Transit 2.5d ex
                Mercedes 230 E ex
                Mercedes 200 TE ex
                BMW 320d touring

                Comment


                • #23
                  Desigur..respectul e reciproc si valabil pt toata lumea.

                  Comment


                  • #24
                    putere forta

                    Originally posted by mircea_cst View Post
                    S-au generat discutii si polemici, in cele din urma unii au inteles sau nu au inteles cum se simte cuplul unui motor ...Daca nu stim despre ce vorbim ...asta e.
                    Forta cu care detonatia din cilindru impinge pistonul nu are nici o legatura dragi prieteni cu puterea motorului, despre care se vorbeste cu spor. O fi avand saraca legatura cu timpul 3 dar nu in modul interpretat in acest topic ....nu mai dau nume, nici citate ca n-are rost.
                    Forta respectiva e transformata in cuplu de rotatie pe arborele cotit( printr-un mecanism dintre cele mai simple de pe lumea asta ii zice biela -manivela )si prin compunere cu fortele generate de detonatii in restul cilindrilor . Daca cineva de aici are chef sa calculeze puterea pe un singur cilindru sau se refera la acea putere treaba lui, chiar si acolo forta primeaza puterii...dar acea putere nu are nici o legatura cu puterea motorului ca ansamblu pe care o gasiti in prospecte sau cea despre care tot incercati sa vorbiti...
                    Oameni buni , sa nu ne aberam prea tare...puterea nu exista fara o FORTA sau moment al fortei ...asa ca Dl. Steen, cu respect, in orice fenomen fizic , in orice MOTOR , forta sau momentul fortei este generatorul puterii chiar si in cilindru, detonatia produce FORTA nu PUTERE, forta care este egala cu produsul dintre masa pistonului si acceleratia imprimata acestuia de viteza detonatiei (amestecurile explozive au VITEZE specifice ) ...daca nu se intelege asta,... e partea a doua. Se poate numi si lucru mecanic (produsul dintre forta si vector deplasare) daca doriti dar tot nu este identic cu puterea , asa cum sustineti... NU puterea genereaza forta ci invers. Mai mult forta transformata din translatie in rotatie este CUPLUL. Mai mult, la testul pe dinamometru se masoara cuplul ...(dinamometrele masoara forte nu puteri, chiar si cheia aia dinamometrica despre care vorbeati...) si se obtine valoarea puterii prin inmultire cu nr de rotatii. Cuplul unui motor este specific pentru o plaja de turatii. Formulele date de dvs sunt in regula dar nu au legatura cu chestiunea in cauza . Cuplul si puterea unui motor se masoara la arborele motorului nu la roata sau cutie sau cardan...Dupa aceste valori este proiectata si cutia si cardanul sau diferentialul in conformitate cu utilizarea masinii. Puterea este egala cu zero daca nr de rotatii este egal cu zero...Nu este evident? Normal ca nu astept putere la roata daca nu am rotatie ...Normal ca puterea unui motor care nu functioneaza este egala cu zero .....nu? Daca nu se intelege ....mai incercati... va rog....
                    Cu stima! Oricum Dl. Steen sunteti un membru simpatic si va apreciez pentru asta
                    @ Diesel - am inteles treaba cu reprizele ( este deci vorba despre un interval de timp ) daca ai fi spus de la inceput era mai clar . Eu numesc acest lucru demaraj. Adica SL 60 AMG are capacitatea de a accelera mai repede decat alte masini in acelasi interval de timp pornind de la aceeasi turatie.(Astfel simtim diferenta de cuplu ...ca pana la urma asta era subiectul topicului)
                    La raportul cilindree/cuplu ar mai fi multe aspecte frumoase de dezbatut si poate chiar vom continua.
                    @ Dl Steen - daca tot stiati despre ce e vorba de ce ne mai agitati spiritele ?
                    dom'Mircica ia uite o formula fundamentala in fizica P=L/t adica puterea este egala cu lucru mecanic /timp .Mai departe ..L=Fxs ,lucru mec este forta x deplasarea s deci : P =( Fxs)/t .daca si acum cand ti se prezinta o formula
                    de care sant sigur ca ai auzit ,si care arata clar ,ca exista o legatura intre putere si forta mai zici ca intre putere si forta nu e nici o legatura ...
                    ba mai mult daca in formula facem s=1,t=1 se observa un lucru foarte interesant : P=F adica in timp de o secunda si pe distanta de un metru de fapt puterea este o forta .realizezi cat e de interesant ,si cat de frumoasa e fizica si matematica ,iar tu zici ca intre ele nu-i nici o legatura .pistonul e impins in jos ,dar ca urmare a puterii exploziei amestecului.deci explozie cauza -forta efect.Daca in loc de amstec carburant pui un bat de chibrit aprins ,poti sa te duci sa bei o bere sau chiar doua ,ca n-o sa-ti apara forta, daca puterea exploziei nu-i suficient de mare sa miste pistonul si ca atare sa genereze lucru mecanic motor ,adica o forta pe unitatea de lungime.Cand pe un om il lasa puterile nu mai are forta nici sa sa mai ridice o lingura sa o duca la gura .
                    Cuplul se poate masura si la arborele motor,si dupa cutie,si la roata
                    motoare dar trebuie sa avem in vedere sa inmultim cu rapoartele de transmisie corespunzatoare ,
                    cat priveste diferenta de cuplu ,desi la inceput nu am fost de acord cu diesel am incercat sa inteleg ce a vrut sa spuna ,ba mai mult l-am sprijinit in demersul lui si tot pe baza legilor mecanicii (retine.legile mecanicii au valoare obiectiva deci universala ,contrar parerilor care nu sant judecati de valoare)
                    am demonstrat ca diferenta de cuplu poate fi simtita prin modificarea acceleratiei masinii .
                    a se vedea demonstratia pe baza mecanicii newtoniene.

                    Issak Newton ,dupa descoperirea legilor care guverneaza gravitatia
                    a fost intrebat : cum ti-a trecut prin minte dom'le sa vezi un mar care cade si sa scoti asemenea lege ca eu am vazut la viata mea sute mii de mere cazand si nu m-am gandit...???
                    raspuns:cred ca am fost inspirat.

                    steen

                    Comment


                    • #25
                      Originally posted by florineasca View Post
                      Inclin sa fiu de partea colegului Diesel, si ca sa va lamuresc de ce dau un exemplu. Pe vremea lui Nea Nicu se faceau la Brasov niste tractoare micute de vreo 60 CP, un pic mai mult ca o Dacie, care puneau la spatele lor un plug cu 3 cormane care arau pamantul la vreo 30-35 cm adancime. Dar tractoarele alea nu le-am vazut mergand cu 160 km/h. Asta ce inseamna???? Cuplu mare......
                      De asemeni pana la aceasta ora nu am vazut nici un MB de vreo 190-200 CP care sa are pe camp, tragand dupa el un plug cu 3 cormane. Tare mi-e teama ca nici macar nu-l urnesc din loc. In schimb merg lejer cu cu 160 km/h. De ce???? Pt ca au suficienti CP si cuplu suficient de mare care sa faca posibil acest lucru.

                      Ca o concluzie. Puterea se simte la acceleratii iar cuplul la roata. Importante sunt ambele.
                      Cutia de viteze (+ raportul din diferential) = convertizor de cuplu
                      Last edited by ic252; 04-03-2008, 09:54 AM.
                      MB 380SE 2.6

                      Comment


                      • #26
                        Originally posted by steen View Post
                        dom'Mircica ia uite o formula fundamentala in fizica P=L/t adica puterea este egala cu lucru mecanic /timp .Mai departe ..L=Fxs ,lucru mec este forta x deplasarea s deci : P =( Fxs)/t .daca si acum cand ti se prezinta o formula
                        de care sant sigur ca ai auzit ,si care arata clar ,ca exista o legatura intre putere si forta mai zici ca intre putere si forta nu e nici o legatura ...
                        ba mai mult daca in formula facem s=1,t=1 se observa un lucru foarte interesant : P=F adica in timp de o secunda si pe distanta de un metru de fapt puterea este o forta .
                        steen
                        Adevarat Dl. Steen , formulele sunt bune dar sa nu postam formule asa alandala. Forta e forta iar Puterea e putere. Si formula data de dumneavoastra zice acelasi lucru, anume ca puterea este un rezultat al fortei P=L/t , dar L=Fxd....unde d este directia pe care se aplica forta...(daca F=0 si L= 0 siP=0 )Degeaba tot rasucim o gramada de formule fiindca nu veti putea demonstra ca puterea genereaza forta fiindca asa ceva nu exista ....mai trebuie inteles un pic...ca e simplu. Din acest motiv , sustin eu ca puterea nu are legatura cu forta . Prima e un produs dintre un vector si un scalar ,iar a doua e un vector. Sunt doua notiuni diferite. Puterea nu devine Forta niciodata , fiindaca e inmultita cu scalarul timp chiar daca e el si 1 e un pic mai nuantat, nu e chiar ca la aritmetica, daca e 1 gata nu-l mai luam in calcul, fiindca acolo ramane unitatea de timp : secunda ...ora ...in unitatea de masura a puterii....
                        Iar in cazul lui Newton tot o forta actioneaza asupra marului....anume G care este produsul dintre masa marului si acceleratia gravitationala...F=mxa, respectiv G=mxg.....daca doriti sa calculati puterea unui mar in cadere ...
                        Daca va simtiti mai bine ...va acord dvs. dreptate....nu e o problema de orgoliu pentru mine, nu consider ca ceea ce am postat e adevarul absolut asadar daca am gresit undeva imi cer scuzele de rigoare.
                        Eu ma opresc aici ...daca e de inteles ceva bine daca nu ...la fel bine, stima pentru toata lumea.
                        Last edited by mircea_cst; 04-03-2008, 11:24 AM.
                        Ford Transit 2.5d ex
                        Mercedes 230 E ex
                        Mercedes 200 TE ex
                        BMW 320d touring

                        Comment


                        • #27
                          Am avut acum ceva ani, o masina cu motor turbodiesel. Dupa ce i-am facut un ciptuning, a crescut cuplul si puterea, aceasta crestere am simtit-o in reprize (60-90km/h samd) si in special cand urcam pe drumuri de munte, unde masina tragea bine la turatii mai mici (si aici nu e vb. de putere, ca producatorii o dau Pmax@Rpm).


                          Am gasit aici explicatia mai pe intelesul tuturor.
                          Last edited by doktor4carz; 04-04-2008, 10:24 AM.
                          Socialistii sunt socialisti doar cand e vorba de banii mei. Cand e vorba de banii lor sunt cat se poate de capitalisti

                          Comment


                          • #28
                            putere cuplu

                            Originally posted by ic252 View Post
                            Cutia de viteze (+ raportul din diferential) = convertizor de cuplu
                            da coleg ,foarte buna ideea cu convertizorul de cuplu ca mai lamureste lucrurile pentru ca introduce ceva nou. dac stau bine si ma gandesc doua motoare cu acelas litraj unul diesel si unul benzinar si aceleas raport de transmisie (cutie+grup) ,vor genera la aceiasi turatie n ...cupluri diferite la roata motoare,
                            si asta pentru ca dieselul este mai "elastic "decat benzinarul ,si dezvolta cuplu mai mare la turatii mici.din aceasta cauza cand se schimba motorul pe benzina cu cel pe Diesel ,si transmisia trebuie schimbata ,nu pentru ca n-ar merge ci pt ca nu mai realizeaza parametrii initiali (acc,viteza ...).
                            toata stima
                            steen
                            Last edited by steen; 04-03-2008, 11:46 AM.

                            Comment


                            • #29
                              buna ziua, sunt mic pe langa ce este pe aicea, si mai sunt si nou, dar vreau sa spun si eu ceva, acuma fiind in ultimu an studiind la facultate, eu am invatat ca cuplu motor este forta de expansiune a gaxelor in timpu ardeii inmultita cu bratul fortei care de fapt este manetonul de pe arborele cotit, si mai stiu ca formula puterii este ceva 955,4 inmultit cu cuplul si depinde direct de turatie, 955,4 este o valoare standard, fara cuplu nu putem avea putere, si cuplu motor se culege la arborele cotit, nici de cum la roata, intradevar se mai spun forta la roata, fara cuplu nu pornim din loc nisi o masina chiar daca are 5000000 de cai putere.ipotetic glumesc cu cai putere asa multi.
                              Negru`s everywhere

                              Comment


                              • #30
                                Originally posted by steen View Post
                                .pistonul e impins in jos ,dar ca urmare a puterii exploziei amestecului.deci explozie cauza -forta efect.
                                steen
                                P.S. E si asta adevarat....dar e termodinamica acolo ,pistonul e impins in jos de presiunea rezultata exploziei (explozia e un proces chimic in care gazele ard cu viteza foarte mare, ca sa nu fie confuziii...). Presiunea e tot o forta...implacabil. Presiunea =Forta /Arie si e tot direct proportionala cu forta. Puterea dezvoltata de explozie depinde in primul rand de presiune. Daca nu ai presiune nu ai putere (vezi si compresie) in cele din urma eu aici incerc sa ma fac inteles ...forta primeaza intotdeauna iar puterea este derivata din aceasta ...fiindca arata ce poate se poate face cu o forta de o anumita valoare.
                                Last edited by mircea_cst; 04-03-2008, 13:30 PM.
                                Ford Transit 2.5d ex
                                Mercedes 230 E ex
                                Mercedes 200 TE ex
                                BMW 320d touring

                                Comment

                                Working...
                                X
                                Logan | Dacia Logan |Anulare DPF