Noah salutare tututor! Hop și eu cu încă o postare de-a mea, "din aia kilometrică". Când omul se plictisește, își face de lucru.
Înainte de a începe:
I. INTRODUCERE
Având în vedere că:
a. Eaton m45/65 este safe pe termen lung și la 18.000 și pe termen semi-lung la 18.500 (merge și la 20.000, dar nu ține mult)-bine-înțeles cu condiția să schimbi uleiul din kompressor la un interval decent + să ungi rulmenții cu Rheotemp 500/600 la un interval decent.
b. Oricum, mai mult boost, nu poți, că deschide clapeta de "blow off" (de pe kompressor). Mă rog, poți dar aia înseamnă să pui un sistem de tip "piggy back/ tamper" pe senzorul de presiune + unul pe MAF (să nu citească mai mult, respectiv maximul de g/s / 4.9V) + să găsești variantă să răcești mai mult aerul - asta probabil pe viitor.
Ca, completare:
II. PROBLEMA
Se dau datele (strict pe m271):
Problema:
Ca idee, regulator de 4bari, pe m271 nu este, doar:
a. asemănător, cel sport de la Bosch, dar are "o puță" ce intră în rampă, în plus.
b. să fac "gheto tuning" cu un regulator stock îndoit sus, trebuie făcut pe probă să nu te trezești cu valori de 5bari și până la urmă mi se pare o "țigănie".
Dezavantaje:
1. Pentru soluția cu presiune mai mare:
2. Pentru soluția cu injectoare mai mari:
Ca idee: nici nu cred că sunt ceva injectoare să se potrivească pe m271 cu cc mai mare fiindcă și injectoarele de pe c230, sunt la fel ca pe 180 și 200.
III. SOLUȚIE
Soluțiile la care m-am gândit eu (ca să trec peste dezavantaje, poate greșesc):
IV. NOTĂ INFORMATIVĂ (dacă tot am deschis subiectul):
Pentru cei care se întreabă despre motorul M271 în combinație cu Eaton, treaba (pe scurt) stă în felul următor.
Kompressor Eaton m65:
1. Cuplaj
1. Compresie (aici sunt incluse si cele cu turbo):
Câteva exemple:
a. c180 (w203)-Eaton m65 standard (72mm)-motorul are compresie de 10.2:1 -143cp
b. c200 (w203)-Eaton m65 standard (72mm)-motorul are compresie de 9.5:1 -163cp
c. c200 (w204)-Eaton m65 cu o fulie mai mică (dacă nu greșesc, 68mm) + cuplaj prin arc (cred)-motorul are compresie de 8.5:1-156cp
d. c230 (w203 2004+)-Eaton m65 cu o fulie mai mică (dacă nu greșesc, 65mm)+ cuplaj diferit (prin arc)-motorul are compresie de 8.7:1-193cp
Orice idee este bine-venită. Orice experiență pe această temă, sunt nerăbdător să o aud.
Dacă am greșit cu ceva în ceea ce vreau să fac, aștept feedback.
Ca idee: Se pot face și alte modificări, pentru creștere de putere, însă vreau să păstrez totul în parametri cât de cât normali + să nu mă trezesc cu check engine. Ăsta fiind și motivul pentru care nu le-am menționat și am mers pe varianta fulie/soft/alimentare/evacuare.
PS: poate este careva interesat, am de vânzare: Rheotemp 500, cuplaj de pe trident și ulei Eaton la flacon de 236ml.

Înainte de a începe:
- Știu că M271 nu este motor bun pentru tuning, însă, este un motor bun (dacă este întreținut) și are ceva "potențial de creștere".
- Pe forum nu este un topic cap-coadă și cu detalii despre așa ceva.
- Fără supărare, nu mă interesează părerile (asta nu înseamnă că mă supăr dacă și le exprimă) celor conservatori, gen "este Mercedes, lasă-l stoc", "Mercedes nu este mașină sportivă", etc.
I. INTRODUCERE
Având în vedere că:
- Kompressorul stock: Crank 175mm / kompressor 72mm = 2,43 X 6.200rpm = 15.100 rotații/ minut
- Kompressorul cu fulie de tuning, 62mm: Crank 175mm / kompressor 62mm = 2,82 X 6.200rpm = 17.500
- Cu kompressorul stock, nu atinge maximul de boost (acceptat de computerul mașinii) numai la maximum de rotații.
- Stoc (din fabrică), când lucrează la full boost, amestecul aer/combustibil nu este optim (prea puțin combustibil) = pierdere putere (de ce? vezi "problema de mai jos").
a. Eaton m45/65 este safe pe termen lung și la 18.000 și pe termen semi-lung la 18.500 (merge și la 20.000, dar nu ține mult)-bine-înțeles cu condiția să schimbi uleiul din kompressor la un interval decent + să ungi rulmenții cu Rheotemp 500/600 la un interval decent.
b. Oricum, mai mult boost, nu poți, că deschide clapeta de "blow off" (de pe kompressor). Mă rog, poți dar aia înseamnă să pui un sistem de tip "piggy back/ tamper" pe senzorul de presiune + unul pe MAF (să nu citească mai mult, respectiv maximul de g/s / 4.9V) + să găsești variantă să răcești mai mult aerul - asta probabil pe viitor.
Ca, completare:
- Resoftare de calitate, am să fac, dar după ce sunt puse toate la punct.
- Evacuarea stoc este restrictivă, am rezolvat-o printr-un traseu complet, compus din intermediară Lorinser și finală Eisenmann (costă 2 căruțe de bani, dar eficiente) street version, full inox. Poate pe viitor și niște galerii de evacuare custom pe un catalizator high flow de vreo 200 celule (ceva de calitate, însă nu Kleemann, că nu te poți atinge la ce preț are)
- Cu fulie de tuning, fără soft te ajută foarte mult în turații mici și medii, însă în turații mari, nu (de ce? vezi "problemă de mai jos")
II. PROBLEMA
Se dau datele (strict pe m271):
- Pompa stoc, scoate: 4bar
- Regulatorul de presiune este de: 3.8bar
- Din câte știu și m-am documentat, pentru perioade scurte, poți forța pompa să facă în circuit și mai mult de 4 fără să "o omori".
- Regulatorul este simplu, fără furtun de vacuum să se auto-regleze în funcție de presiunea din galerie.
- Rampa de injecție este simplă, fără circuit de întoarcere.
- Regulator de 4 nu se găsește pentru m271
Problema:
- Îmi trebuie mai multă presiune, nu mult mai multă, însă, undeva la 4bar și pentru perioade scurte 4.2-4.3
- Îmi trebuie injectoare de mai mulți cc la aceași presiune (presiune stoc).
Ca idee, regulator de 4bari, pe m271 nu este, doar:
a. asemănător, cel sport de la Bosch, dar are "o puță" ce intră în rampă, în plus.
b. să fac "gheto tuning" cu un regulator stock îndoit sus, trebuie făcut pe probă să nu te trezești cu valori de 5bari și până la urmă mi se pare o "țigănie".
Dezavantaje:
1. Pentru soluția cu presiune mai mare:
- crește consumul (nu că ar fi o problemă, dar ca idee)
- merge cu amestec bogat tot timpul
- stresează pompa (puțin)
2. Pentru soluția cu injectoare mai mari:
- crește consumul (nu că ar fi o problemă, dar ca idee)
- merge cu amestec bogat tot timpul
Ca idee: nici nu cred că sunt ceva injectoare să se potrivească pe m271 cu cc mai mare fiindcă și injectoarele de pe c230, sunt la fel ca pe 180 și 200.
III. SOLUȚIE
Soluțiile la care m-am gândit eu (ca să trec peste dezavantaje, poate greșesc):
- Să montez un regulator de presiune universal de tuning, reglabil (cu șurub reglare presiune), cu port de auto-reglare (în funcție de "boost") și cu manometru - pe furtunul ce vine în rampă.
- Să montez un splitter în T pe furtunul ce vine din galerie și merge spre supapa ce deschide EGR/Injecția secundară de aer, pe care să îl conectez la portul de la regulatorul de presiune universal.
- Să reglez regulatorul la un 3.5bari (efectiv, să treacă de el și să fie regulat de cel stock, la 3.8bari)
- Să întroduc în el furtunul de pe vacuum ca să își facă auto-reglarea în funcție boost, crescând presiunea doar sub "boost" (3.5 + să zicem un 0.9 la maxim boost = 4.4bari la "full throttle")
- Eventual, să fac modificarea de -10garde (este setare în STAR) + alte mici modificări, să compensez căldura extra produsă de kompressor (nu intercooler mai mare, fiindcă nu rezolvi nimic în afară de aspect decât foarte greu)
IV. NOTĂ INFORMATIVĂ (dacă tot am deschis subiectul):
Pentru cei care se întreabă despre motorul M271 în combinație cu Eaton, treaba (pe scurt) stă în felul următor.
Kompressor Eaton m65:
1. Cuplaj
- M65 cuplaj cu arc
- M65 cuplaj cu trident
- 72mm
- 68mm
- 65mm
1. Compresie (aici sunt incluse si cele cu turbo):
- 10.2:1
- 9.5:1
- 10.5:1
- 8.5:1
- 8.7:1
- 9.3:1
- normale
- forjate
Câteva exemple:
a. c180 (w203)-Eaton m65 standard (72mm)-motorul are compresie de 10.2:1 -143cp
b. c200 (w203)-Eaton m65 standard (72mm)-motorul are compresie de 9.5:1 -163cp
c. c200 (w204)-Eaton m65 cu o fulie mai mică (dacă nu greșesc, 68mm) + cuplaj prin arc (cred)-motorul are compresie de 8.5:1-156cp
d. c230 (w203 2004+)-Eaton m65 cu o fulie mai mică (dacă nu greșesc, 65mm)+ cuplaj diferit (prin arc)-motorul are compresie de 8.7:1-193cp
Orice idee este bine-venită. Orice experiență pe această temă, sunt nerăbdător să o aud.
Dacă am greșit cu ceva în ceea ce vreau să fac, aștept feedback.
Ca idee: Se pot face și alte modificări, pentru creștere de putere, însă vreau să păstrez totul în parametri cât de cât normali + să nu mă trezesc cu check engine. Ăsta fiind și motivul pentru care nu le-am menționat și am mers pe varianta fulie/soft/alimentare/evacuare.
PS: poate este careva interesat, am de vânzare: Rheotemp 500, cuplaj de pe trident și ulei Eaton la flacon de 236ml.
Comment