Announcement

Collapse

Informatii si clarificari privind datele personale

Datele cu caracter personal pe care siteul Clubmercedes.ro le colecteaza pe Forum sunt descrise mai jos, impreuna cu scopul, modul si temeiul prelucrarii lor precum si durata pe care are loc stocarea si/sau prelucrarea. Aceste date nu sunt prelucrate in alte moduri decat cele mentionate, nu sunt folosite in scopuri de marketing, nu sunt comercializate si nu sunt transferate unor terti.

__________________________________________________ ________________________________


I. "Date necesare" - colectate la inregistrarea unui cont de membru:
Adresa de email, necesara pentru:
validarea contului
resetarea parolei, in cazul in care a fost uitata
transmitere notificari privind anumite evenimente intamplate pe Forum (optional, opt-in) - ex: reply intr-un topic urmarit, reply la un mesaj personal (PM)
comunicari ocazionale in scop informativ (non-marketing, non-comercial) din partea administratiei Forumului (optional, opt-in)
NU este afisata public pe Forum, iar ceilalti membri nu au acces la ea, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori)
Username, necesar pentru autentificare (login)
Este afisat public pe Forum, in dreptul postarilor/mesajelor scrise de membrul respectiv, pentru a putea facilita o discutie cursiva
Parola, necesara pentru autentificare (login)
NU este afisata nicaieri
NU este stocata intr-o forma citibila (plain text), ci numai in forma criptata
Motiv: fara aceste date nu este posibila crearea unui cont de membru, iar fara cont nu se poate participa la discutii.
Temei: interesul legitim.
Durata: pe toata durata existentei contului de membru
__________________________________________________ ________________________________


II. "Date optionale" - pe care membrii Forumului Clubmercedes au posibilitatea sa le introduca in contul propriu daca doresc:
Location - eliminat de tot, pentru ca in ciuda explicatiilor au aparut confuzii privind semnificatia si rolul acestui camp
Data nasterii
Hobby-uri (interests)
Model/marca si motorizarea masinii

Temei: consimtamantul (consent).
Durata: atat cat doreste persoana, datele pot fi introduse/modificate/sterse in orice moment direct din cont

Introducerea acestor date este pur optionala, iar accesul integral la toate serviciile oferite de Forumul Clubmercedes nu este conditionat in niciun fel de introducerea acestor date. Aceste date sunt prelucrate exclusiv pentru afisarea lor in pagina personala a contului (profil public - exemplu) care poate fi accesata de oricare alt membru inregistrat pe Forumul Clubmercedes(dar nu si de vizitatorii neautentificati-guest sau de crawlerii web precum Googlebot). Deasemenea, denumirile campurilor in care pot fi introduse aceste informatii sunt orientative, membrii nu au vreo obligatie sa le completeze cu acuratete.

Recomandam sa completati informatiile optionale numai daca doriti ca ceilalti membri ai Forumului sa le cunoasca. Pentru a ne asigura de acest fapt, toate datele optionale introduse pana la 18.05.2018 au fost sterse. Ele pot fi reintroduse daca membrii doresc acest lucru, luand in considerare cele mentionate mai sus.
__________________________________________________ _____________________________


III. "Date colectate automat" - pentru fiecare accesare a Forumului, indiferent daca e vorba de un vizitator autentificat (membru) sau neautentificat (guest):
Adresa IP
User-Agent: sir de caractere prin care aplicatia de web browsing se "recomanda" catre server (ex: Chrome)
HTTP Referer: pagina vizitata anterior celei curente
Aceste date NU sunt afisate in mod public pe Forum, membrii nu au acces la ele, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori).

Motiv: aceste date sunt colectate si procesate pentru indeplinirea unor obligatii legale (ex: cooperarea in investigatii ale autoritatilor, conform legii) sau pentru implementarea unor strategii de aparare impotriva unor atacuri informatice (ex: hacking, (D)DOS, crawling neautorizat)
Temei: obligatia legala, interesul legitim
Durata: 30 de zile in jurnalele de acces ale serverelor care gazduiesc Forumul Clubmercedes(webserver logs). Adresele IP sunt stocate si in baza de date a Forumului, pentru fiecare mesaj scris (permanent) si pentru sesiunile de autentificare (pana la expirarea lor sau invalidare prin log out).
See more
See less

Calatoria in Europa

Collapse
X
Collapse
Currently Active Users Viewing This Thread: 0 (0 members and 0 guests)
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Calatoria in Europa

    Unul din efectele cu impact direct asupra populaţiei îl reprezintă recunoaşterea dreptului de liberă circulaţie al românilor, de la 1 ianuarie 2007 recunoscuţi ca cetăţeni ai Uniunii Europene, din perspectiva principiului liberei circulaţii a persoanelor, garantat tuturor cetăţenilor europeni.
    Prezenta broşură se adresează cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în scop turistic în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în spaţiul Schengen. Informaţiile prezentate sunt de interes general, cazurile cu diferite particularităţi, faţă de cele generale, putând fii tratate individual, conform specificului.
    Călătoria în UE a devenit mai facilă de când s-au redus multe condiţii şi formalităţi referitoare la paşapoarte şi bagaje. 13 state membre ale Uniunii Europene au trecut la moneda unică europeană, EURO, fapt care determină ca preţurile să poată fi comparate mai uşor şi eliminarea incovenienţelor generate de schimbul valutar între monedele naţionale europene.
    Documente necesare călătoriei în spaţiul european

    În prezent, 15 state europene sunt membre Schengen cu drepturi depline şi obligaţii corelative, semnatare ale Convenţiei de aplicare a Acordului Schengen. Unul din efectele obţinerii statutului de stat membru Schengen o reprezintă ridicarea controalelor doar între frontierele interne ale statelor Schengen, care aplică în întregime acquis-ului Schengen.
    Acest fapt conduce la simplificarea realizării dreptului de liberă circulaţie de către cetăţenii europeni care călătoresc în spaţiul Schengen, prin eliminarea obligativităţii prezentării unui document de călătorie la trecerea frontierelor interne Schengen
    Frontierele interne Schengen sunt:
    -frontierele terestre comune, inclusiv frontierele pe lacuri şi râuri, ale statelor membre;
    -aeroporturile statelor membre pentru zborurile interne;
    -porturile maritime, fluviale şi pe lacuri pentru legăturile obişnuite cu ferryboat-ul.

    Astfel, nu se mai efectuează controale la frontierele interne între următoarele state Schengen:
    -13 state membre ale Uniunii Europene, respectiv:

    01. Austria
    02. Belgia
    03. Danemarca
    04. Finlanda
    05. Franţa
    06. Germania
    07. Grecia
    08. Italia
    09. Luxemburg
    10. Olanda
    11. Portugalia
    12. Spania
    13. Suedia

    -şi în 2 state semnatare ale Convenţiei de aplicare a Acordului Schengen, dar care nu sunt state membre ale Uniunii Europene, respectiv:
    Islanda şi Norvegia.

    Controale la frontierele interne ale Uniunii Europene
    În 14 state membre ale Uniunii Europene (cele 12 state care au aderat după 2004: Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria şi România, precum şi Irlanda şi Marea Britanie), cetăţeanul european va trebui să prezinte la frontierele interne ale acestor state, şi la intrare, şi la ieşire, un document de călătorie valabil, respectiv fie paşaportul, fie cartea de identitate.
    Când un cetăţean al unui stat membru UE doreşte să călătorească într-un stat terţ (stat care nu este membru al Uniunii Europene), singurul document de călătorie recunoscut la frontierele externe ale Uniunii Europene, precum şi la frontiera statului terţ în cauză este paşaportul.
    Tot cu paşaportul sau cartea de identitate cetăţenii europeni pot călători şi în cele 4 statele membre AELS (Acordul european de liber schimb):Islanda, Norvegia (state Schengen, dar ne-membre ale Uniunii Europene), Liechtenstein şi Elveţia.

    Vize
    Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care doresc să călătorească în interiorul UE, precum şi al spaţiului Schengen, nu au nevoie de vize.
    Valută
    Euro este moneda oficială pentru 13 state membre ale Uniunii Europene, respectiv:
    Austria, Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia şi Spania.
    Simbolul monedei Euro este €.
    Moneda Euro este utilizată şi în alte state, precum: Andorra, Monaco, San Marino, Vatican, Kosovo şi Muntenegru, dar şi în teritorii care se află sub administrarea unor state membre UE, precum: Azore, Insulele Canare, Guiana franceză, Guadalupe, Madeira, Martinica, Mayotte, Réunion, Saint Pierre & Miquelon.
    În multe ţări europene, din afara zonei Euro, în multe hoteluri, magazine şi restaurante, în special în zonele turistice, se acceptă plata în Euro (deşi nu există o obligaţie în acest sens), precum şi în moneda naţională.

    Cumpărături în Uniunea Europeană
    Nu există limite privind cantităţile şi tipurile de produse care pot fi cumpărate în timpul călătoriei în statele membre ale Uniunii Europene, cât timp sunt pentru uzul personal, iar nu pentru comercializare. Taxele, precum T.V.A.-ul şi accizele, sunt incluse în preţuri.
    În vederea determinării faptului dacă tutunul şi ţigările sunt pentru uz personal, fiecare stat poate stabili anumite limite pentru orientare. Cu alte cuvinte, dacă persoana transportă o cantitate mai mare decât cea stabilită în statul european în care vrea să călătorească, acea persoană va trebui să dovedească faptul că acele produse sunt doar pentru uzul personal şi să justifice modul în care le-a dobândit.
    Aceste limite orientative nu pot fi mai mici de:
    - 800 de ţigări sau 400 de ţigarete sau 200 de trabucuri sau 1 kg de tutun;
    - 10 litri de alcool sau 20 de litri de vin alcoolizat (precum vin de porto sau sherry (vin de xeres) sau 90 de litri de vin (din care, maxim 60 de litri de vin spumos) sau 110 de litri de bere. Mai multe informaţii privind aceste limite pot fi obţinute de pe site-ul Comisiei Europene, secţiunea de vamă şi taxe (http://ec.europa.eu/taxation_customs...u/index_en.htm)

    Circulaţia pe drumurile publice
    -Carnetul de conducere
    Permisul de conducere, emis în orice stat membru al Uniunii Europene, este valabil oriunde în UE. În toate ţările UE, pe lângă permisul de conducere, conducătorul auto va trebui să aibă asupra sa certificatul de înmatriculare al maşinii şi dovada plăţii asigurării auto.
    În majoritatea statelor membre UE, vârsta minimă pentru a avea drept de conducere este 18 ani. Limita minimă de vârstă pentru a putea închiria o maşină nu este fixată la nivel european şi variază între 20 şi 23 de ani. Poate exista şi o limită maximă de vârstă, în vederea închirierii de autovehicule, care variază între 65 şi 75 de ani.
    -Indicative rutiere
    Indicativele rutiere corespondente pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene sunt următoarele:

    Austria- A
    Belgia – B
    Bulgaria – BG
    Cehia – CZ
    Cipru – CY
    Danemarca – DK
    Estonia – EST
    Finlanda – FIN
    Franţa - F
    Germania – D
    Grecia - GR
    Irlanda – IRL
    Italia – I
    Letonia - LV
    Lituania – LT
    Luxemburg – L
    Malta – M
    Marea Britanie – GB
    Olanda – NL
    Polonia – PL
    Portugalia – P
    România – RO
    Slovacia – SK
    Slovenia – SLO
    Spania – E
    Suedia – S
    Ungaria – H

    -Asigurarea auto
    Pe timpul călătoriei în UE, poliţa de asigurare a autovehiculului asigură acoperirea minimă (răspunderea terţei părţi) cerută de lege. Aceste reguli se aplică şi în cazul Islandei, Norvegiei şi Elveţiei. Persoana care călătoreşte în spaţiul comunitar trebuie să verifice dacă asigurarea autovehiculului acoperă şi eventualele prevederi suplimentare din legislaţia în domeniu din alte state. Se poate avea în vedere şi asigurarea vehiculului în caz de avarii.
    -Cartea verde nu este obligatorie pe timpul călătoriei în statele Uniunii Europene, cu condiţia ca poliţa de răspundere civilă auto să o includă, dar poate fi utilizată drept dovadă de asigurare, la nivel internaţional, şi poate fi utilizată mai uşor în vederea obţinerii despăgubirilor în caz de accident. Dacă persoana care călătoreşte în UE nu are asupra sa cartea verde, atunci ar trebui să aibă poliţa de asigurare.
    Asiguratorul poate acorda persoanei asigurate un formular european de asigurare în caz de accident, un document standard care facilitează oferirea declaraţiei pe loc în momentul producerii unui accident în altă ţară.

    Reglementările europene facilitează obţinerea mai rapidă a compensaţiei pentru victimele accidentelor rutiere. Aceste reguli se aplică nu doar în cazul în care accidentul se petrece într-un stat UE, dar şi când accidentul se petrece între două părţi originare din statele membre UE, într-un stat din afara UE, dar care face parte din sistemul cărţii verzi.

    -Conducerea autovehiculului în siguranţă
    În toate statele membre UE este obligatorie purtarea centurii de siguranţă şi pe locurile din faţă, şi pe locurile din spate, precum şi în autocare. Scaunele pentru copii prevăzute cu centură de siguranţă trebuie să fie utilizate de copiii care călătoresc în autoturisme.
    -De asemenea, din
    dotarea autoturismului nu trebuie să lipsească o serie de elemente extrem de importante, precum:trusa medicală, stingătorul, vesta reflectorizantă (de preferat, câte una pentru fiecare participant la trafic), triunghiul reflectorizant.
    Trebuie reţinut că în anumite state se călătoreşte pe partea stângă, respectiv în: Cipru, Irlanda, Malta şi Marea Britanie.
    -Limita de viteză pe autostrăzi este, în general, de 110, 120 sau 130 km/h, iar în localităţi limita de viteză este de 50 sau 60 km/h. Totuşi, trebuie acordată o atenţie deosebită semnelor rutiere referitoare la limitele exacte şi la orice condiţii speciale care se aplică.
    Este strict interzisă utilizarea telefonului mobil în timpul conducerii autovehiculului, deoarece creşte foarte mult riscul producerii accidentelor mortale. În toate aceste state, utilizarea hands-free-urilor este permisă, dar în unele state utilizarea dispozitivelor de tip hands-free cu cască pentru ureche este interzisă.
    Deşi în majoritatea statelor membre UE limita maximă permisă de concentraţie de alcool în sânge este de 0,5 mg/ml, în cazul conducătorilor auto, în alte state această limită variază între 0,2 mg/ml şi 0,9 mg/ml, iar în unele state prezenţa alcoolului în sânge nu este permisă conducătorilor auto. Comisia Europeană a recomandat ca toate statele să adopte un nivel standard de alcool în sânge, care să nu depăşească 0,5 mg/ml.
    În unele state membre UE se percep taxe pentru intrarea pe autostradă, cu valabilitate pentru perioada pentru care s-a plătit.

    -Asigurarea de călătorie
    Călătorul poate opta pentru asigurarea de călătorie, luând în considerare faptul că unele state UE plătesc tot tratamentul medical. Îmbolnăvirea sau un accident în străinătate pot genera costuri de transport suplimentare, cazare şi costuri de repatriere, pentru care trebuie să existe asigurare.

    -Animale de companie
    Animalele de companie, precum câinele sau pisica, pot fi luate mult mai uşor în călătorie, datorită existenţei paşaportului european al animalului de companie, disponibil de la orice medic veterinar. Toţi câinii şi toate pisicile trebuie să aibă un paşaport, în care să fie prezentate detalii despre orice vaccinare valabilă împotriva turbării. Până în iulie 2008, Irlanda, Malta, Suedia şi Marea Britanie pot solicita dovadă că vaccinul a fost efectiv făcut.
    Animalele de companie trebuie transportate în cuşti special amenajate, care să le ofere confortul necesar pe parcursul călătoriei, în care să le fie asigurate mâncarea şi lichidele necesare pe durata efectuării călătoriei.

    Urgenţe - 112
    În vederea contactării serviciilor de urgenţă în orice stat membru al Uniunii Europene, de pe telefon fix sau mobil, se formează 112.

    Obiecte pierdute sau furate
    În asemenea cazuri, se contactează poliţia locală. În momentul solicitării asigurării sau despăgubirii, va fi necesar să se prezinte, la dosar, raportul poliţiei întocmit în acest sens.
    În caz de furt sau pierdere a cardului bancar, acesta va trebui imediat anulat. De asemenea, în cazul furtului paşaportului, acest eveniment va trebui imediat anunţat la consulatul sau ambasada ţării de origine, precum şi la poliţia locală.

    Sfaturi privind drepturile călătorului
    În vederea obţinerii gratis de sfaturi, orice persoană poate da telefon la serviciul EUROPA DIRECT la nr. 00800 6789 10 11 de oriunde din Europa. De asemenea, se pot obţine informaţii prin trimitea unui e-mail la adresa www.ec.europa.eu/europedirect.
    Cetăţenii români pot solicita protecţie consulară de la reprezentanţele consulare/diplomatice ale României din statele membre UE, pentru a primi sprijin în următoarele cazuri:deces, accident grav sau boală gravă, arestare sau detenţia, victime ale unor infracţiuni violente, eliberare sau repatriere.

    Telefoanele mobile se pot utiliza oriunde în Europa, datorită standardelor tehnice UE GSM. Înainte de efectuarea călătoriei, se recomandă să se verifice la furnizorul de reţea de telefonie mobilă dacă telefonul a fost activat pentru convorbiri internaţionale (roaming).
    Noul site UE - www.ec.europa.eu/information_society/roaming - oferă informaţii detaliate privind costurile convorbirilor internaţionale, pentru a se putea obţine o imagine de ansamblu clară asupra preţurilor, în momentul utilizării telefonului în străinătate.

    -Telefonie fixă

    Există un singur prefix pentru a putea telefona internaţional oriunde în UE. Acesta e 00.
    Fiecare ţară are un cod, care se adaugă după acest prefix internaţional, precum:

    AT- Austria 43
    BE- Belgia 32
    BG- Bulgaria 359
    CZ- Cehia 420
    CY- Cipru 357
    DK- Danemarca 45
    EE- Estonia 372
    FI- Finlanda 358
    FR- Franţa 33
    DE- Germania 49
    GR- Grecia 30
    IE- Irlanda 353
    IT- Italia 39
    LV- Letonia 371
    LT- Lituania 370
    LU- Luxemburg 352
    MT- Malta 356
    GB- Marea Britanie 44
    NL- Olanda 31
    PL- Polonia 48
    PT- Portugalia 351
    RO- România 40
    SK- Slovacia 421
    SI- Slovenia 386
    ES- Spania 34
    SE- Suedia 46
    HU- Ungaria 36



    -Internet
    Pe timpul deplasării în interiorul Uniunii Europene, se poate accesa internetul, pentru verificarea căsuţei de e-mail, pentru trimiterea sau primirea de mesaje sau navigarea pe internet la orice internet-cafe de pe teritoriul Uniunii Europene.
    În cazul în care cel care călătoreşte are asupra sa PC-ul personal, se poate accesa internetul din multe hoteluri cu legătură la internet în camere. Dacă se oferă acces dial-up, numărul format trebuie să fie din ţara respectivă. Apelarea unui server din alt stat va determina costuri suplimentare.
    Altă alternativă o reprezintă utilizarea reţelelor wireless Wi-Fi, care există în aeroporturi, în gări, precum şi în alte locaţii.
    Zonele Wi-Fi (hotspots) sunt, de obicei, clar indicate. Adesea, se taxează accesul, iar PC personal va trebui să fie prevăzut cu un card de reţea wireless.

    Electricitate
    În toată Europa circulă curent de 230 volţi, 50 de amperi curent alternativ ciclic. În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene se utilizează prize bipolare, dar în anumite state se utilizează prize tripolare, respectiv în: Cipru, Irlanda, Malta şi Marea Britanie.
    Această situaţie variază, dar se pot utiliza dispozitivele personale, precum uscătoare de păr şi aparate de bărbierit. În caz de nevoie, adaptoarele se pot cumpăra din aeroporturi şi staţiunile turistice.

    Informaţii turistice
    Mai multe informaţii despre orice ţară UE, în care se doreşte să se facă deplasarea, se pot obţine de pe adresele de internet ale organizaţiilor oficiale naţionale de turism din ţara respectivă, astfel:
    AT Austria www.austria.info
    BE Belgia www.visitflanders.com www.opt.be
    BG Bulgaria www.bulgariatravel.org
    CZ Cehia www.czechtourism.com
    CY Cipru www.visitcyprus.org.cy
    DK Danemarca www.visitdenmark.com
    EE Estonia www.visitestonia.com
    FI Finlanda www.visitfinland.com
    FR Franţa www.franceguide.com
    DE Germania www.germany-tourism.de
    GR Grecia www.gnto.gr
    IE Irlanda www.ireland.ie
    IT Italia www.enit.it
    LV Letonia www.latviatourism.lv
    LT Lituania www.travel.lt
    LU Luxemburg www.tourisme.lu
    MT Malta www.visitmalta.com
    GB Marea Britanie www.visitbritain.com
    NL Olanda www.holland.com
    PL Polonia www.poland-tourism.pl
    PT Portugalia www.visitportugal.com
    RO România www.romaniatravel.com
    SK Slovacia www.slovakiatourism.sk
    SI Slovenia www.slovenia-tourism.si
    ES Spania www.spain.info
    SE Suedia www.visit-sweden.com
    HU Ungaria www.hungarytourism.hu


    Informaţii generale
    Informaţii despre Uniunea Europeană se pot găsi în toate cele 23 de limbi oficiale recunoscute la nivel european, pe adresa de internet www.europa.eu.

    Serviciul EUROPE DIRECT oferă răspunsuri la orice întrebare legată de Uniunea Europeană, gratuit la nr. de telefon 00 800 6789 10 11 sau la adresa de e-mail www.ec.europa.eu/europedirect.
    Informaţiile din această broşură au fost preluate de pe site-ul oficial al Uniunii Europene, sub egida Comisiei Europene, Direcţia Generală pentru Comunicare, secţiunea de ghiduri despre Uniunea Europeană, respectiv www.europa.eu/abc/travel.
    .. ________ ..
    o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
    (Oo\==/oO)
    ..U...............U.
    Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
    http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

  • #2
    Acu sa incercam sa adunam aici ce mai stim ca e nevoie pentru a circula cu autoturismul in afara granitelor Romaniei, cum ar fi zvonuri de genul :
    - In sezonul de iarna;
    Lopatzica
    Lanturi
    Saculetz de nisip.
    - In toate cele 12 luni ale anului;
    Set de rezerva becuri auto
    Cablu de remorcare auto
    Autocolantul mare si oval cu RO
    Autocolant sau insemne de avertizare "atentie copil in autoturism"
    Pentru scaunul copilului sa detinem certificatul ce atesta ca scaunul este omologat in UE
    Certificatul de Omologare a foliilor/film fumuri de pe geamurile autoturismului
    Cauciucuri identice cel putin perechi fata si spate, corespunzatoare sezonului iarna/vara, stare buna sau foarte buna.
    .. ________ ..
    o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
    (Oo\==/oO)
    ..U...............U.
    Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
    http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

    Comment


    • #3
      Condiţiile de călătorie pentru minorii români
      prevăzute în Legea nr. 248/2005, cu modificări şi completări


      Conform art. 2 din Legea nr. 248/2005, cetăţenii români minori pot călători în străinătate numai însoţiţi, cu acordul părinţilor sau al reprezentantului legal.

      Organele de poliţie de frontieră române vor permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români (minori) numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră în cazurile prevăzute în art. 30 alin. 1 din Legea nr.248/2005:
      1) minorului care este înscris în documentele de călătorie ale ambilor părinţi sau, după caz, este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate însoţit de aceştia i se permite ieşirea din ţară în acelaşi condiţii şi împreună cu aceştia;
      2) minorul care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte, din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea călătoriei respective în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte;
      3) minorului care este înscris în paşaportul unui părinte şi călătoreşte în străinătate împreună cu acesta sau, după caz, este titular al unui paşaport individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;
      4) minorului care este titular al unui paşaport individual sau, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte însoţit de o altă persoană fizică majoră i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu aceasta numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie a ambilor părinţi sau, după caz, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinaţie, la perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi datele de identitate ale însoţitorului respectiv.
      Pentru cazurile prevăzute la punctele 2)-4), nu este necesară declaraţia părintelui decăzut din drepturile părinteşti sau, după caz, declarat dispărut, în condiţiile legii, dacă însoţitorul face dovada în acest sens, cu excepţia cazului în care ambii părinţi se află în această situaţie, când este obligatorie declaraţia reprezentantului legal al minorului. (art. 30 alin. 2)
      Prin derogare de la prevederile cazurilor 2)-4), organele poliţiei de frontieră permit ieşirea din România a minorilor însoţiţi, numai în situaţiile prevăzute în art. 30 alin. 3:
      a) în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul urmează să beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul României şi fără de care viaţa sau sănătatea îi este pusă în mod grav în pericol, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, emise sau avizate de autorităţile medicale române, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care urmează să se acorde tratamentul medical respectiv, chiar dacă nu există acordul ambilor părinţi, al celuilalt părinte, al părintelui supravieţuitor sau al reprezentantului legal;
      b) în cazul în care însoţitorul argumentează necesitatea călătoriei în străinătate prin faptul că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale, cu condiţia să prezinte documente doveditoare în acest sens, din care să rezulte perioada şi statul sau statele în care se vor desfăşura aceste studii sau concursuri, precum şi avizul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, emis în condiţiile prevăzute în normele metodologice, chiar dacă nu există acordul celuilalt părinte.

      Pe lângă informaţiile prevăzute în cazul 4), declaraţia părinţilor, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă, a părintelui supravieţuitor sau a reprezentantului legal, după caz, trebuie să cuprindă şi menţiunile prevăzute în art. 30 alin. 4:
      a) scopul deplasării;
      b) ruta urmată până în statul de destinaţie;
      c) indicarea faptului dacă minorul urmează să rămână în statul de destinaţie, caz în care trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul, sau dacă urmează să se reîntoarcă împreună cu un însoţitor, ale cărui date de identitate trebuie indicate, în cazul în care acesta este o altă persoană decât cea cu care iese din România.
      Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate, în condiţiile legii, să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane. (art. 30 alin. 5)
      Organele poliţiei de frontieră vor permite ieşirea din România a minorilor însoţiţi numai dacă se constată că se respectă reglementările prevăzute la cazurile 2) şi 3) şi la art. 30 alin. 4, referitoare la însoţitor, perioada deplasării şi ruta care trebuie urmată, iar în situaţiile prevăzute la art. 30 alin. 3, dacă se constată că ruta aleasă pentru deplasare şi momentul prezentării la ieşirea din ţară se justifică în raport cu destinaţia, respectiv cu perioada deplasării. (art. 30 alin. 6)
      Declaraţiile prevăzute la alin. (1) lit. b) - d) trebuie redactate în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr.66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare. Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul minorului. (art. 30 alin. 7)
      În situaţia în care organele poliţiei de frontieră constată că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru ca minorul să iasă din România, vor întrerupe călătoria acestuia. Dacă minorul nu este însoţit de cel puţin unul dintre părinţi, vor proceda la informarea imediată a acestora, punându-le în vedere să îl preia de îndată ce este posibil. În cazul în care nu este posibilă informarea părinţilor, organele poliţiei de frontieră vor anunţa de îndată Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, care va iniţia procedura aplicabilă minorilor neînsoţiţi, potrivit legii. (art. 31 alin. 1)
      Organele poliţiei de frontieră vor întrerupe, de asemenea, călătoria minorului, chiar dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la art. 30 în următoarele situaţiile prevăzute în art. 31 alin. 2:
      a) însoţitorul este cetăţean străin şi nu face dovada faptului că are dreptul să se reîntoarcă în România, deşi în declaraţia părinţilor sau, după caz, a reprezentantului legal se menţionează că minorul se va reîntoarce împreună cu acelaşi însoţitor;
      b) însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare, cu excepţia cazului în care a fost reabilitat pentru această infracţiune:
      1. omor, omor calificat, omor deosebit de grav;
      2. infracţiuni privitoare la viaţa sexuală;
      3. cerşetorie;
      4. lipsire de libertate în mod ilegal;
      5. sclavie;
      6. prostituţie;
      7. proxenetism;
      8. infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori;
      9. infracţiuni privind traficul de persoane şi infracţiuni în legătură cu traficul de persoane;
      10. trafic de migranţi;
      11. trafic de ţesuturi sau organe umane;
      12. infracţiuni de terorism;
      c) însoţitorul este cetăţean străin şi părăseşte teritoriul României ca urmare a unei decizii de îndepărtare de pe teritoriul României, dispusă în condiţiile legii, cu excepţia cazului în care este părinte al minorului şi există acordul celuilalt părinte, dat în condiţiile prevăzute la art.30;
      d) însoţitorului sau, după caz, minorului i-a fost limitat, în condiţiile prezentei legi, exerciţiul dreptului la liberă circulaţie în străinătate pentru statul de destinaţie ori pentru un stat care urmează să fie tranzitat, în perioada în care urmează să călătorească împreună;
      e) însoţitorul nu este persoana căreia i-a fost încredinţată de către instanţă supravegherea minorului, atunci când faţă de acesta s-a dispus măsura educativă a libertăţii supravegheate, în condiţiile legii penale;
      f) minorul refuză să iasă din ţară, dacă a împlinit vârsta de 14 ani.
      Ieşirea din România a minorilor, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 30 alin. (2) şi (3), se permite numai după soluţionarea neînţelegerilor de către instanţa de judecată, în condiţiile legii. (art. 31 alin. 3)
      În vederea constatării de către organele poliţiei de frontieră a situaţiei prevăzute la alin. (2) lit. e), instanţa care dispune măsura educativă a libertăţii supravegheate este obligată să comunice această măsură Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi Direcţiei Generale de Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Autoritatea competentă să elibereze minorului paşaport simplu efectuează în acest document menţiunile corespunzătoare referitoare la persoana căreia i-a fost încredinţată supravegherea minorului. (art. 31 alin. 4)
      Până la preluarea minorului de către părinte sau, după caz, de către o altă persoană, în condiţiile prezentei legi, însoţitorul prevăzut la art. 30 alin. (1) lit. d), care călătoreşte în străinătate în condiţiile prezentei legi împreună cu acesta, are următoarele obligaţii, prevăzute în art. 32 alin. 1:
      a) să acorde îngrijire şi supraveghere minorului pe toată durata deplasării;
      b) să nu abandoneze minorul;
      c) să nu încredinţeze minorul altei persoane decât părintelui, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei prevăzute la art. 30 alin. (4) lit. c) ori, în cazuri deosebite, autorităţilor străine competente în domeniul acordării de asistenţă şi protecţie pentru minori;
      d) să respecte scopul, ruta şi durata deplasării menţionate în declaraţia prevăzută la art. 30 alin. (1) lit. d), cu excepţia situaţiei când există acordul ulterior al acestora cu privire la schimbările intervenite;
      e) în cazul dispariţiei minorului pe perioada deplasării în străinătate, să anunţe de îndată autorităţile competente de pe teritoriul statului unde s-a produs evenimentul, precum şi cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică sau oficiu consular al României, solicitând eliberarea unei adeverinţe în acest sens;
      f) să informeze de îndată ce este posibil cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică sau oficiu consular al României, în cazul apariţiei unei situaţii obiective de natură să întrerupă călătoria, să schimbe ruta, să depăşească durata călătoriei indicate de părinţi sau de reprezentantul legal;
      g) în cazul în care nu este posibilă încredinţarea minorului persoanei prevăzute la art. 30 alin. (4) lit. c), să anunţe imediat cea mai apropiată reprezentanţă diplomatică sau oficiu consular al României, în vederea reunificării familiale a minorului sau, după caz, să se reîntoarcă în România cu acesta.
      În situaţiile prevăzute la art. 32 alin. (1) lit. e)-g), misiunea diplomatică sau oficiul consular sesizat are obligaţia de a informa imediat, direct sau prin intermediul Direcţiei generale afaceri consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, atât Inspectoratul General al Poliţiei Române, cât şi Direcţia Generală de Paşapoarte din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în vederea anunţării părinţilor ori a reprezentantului legal al minorului în legătură cu evenimentul produs. (art.32 alin. 2)
      Minorul care călătoreşte în străinătate însoţit de cel puţin unul dintre părinţi sau de reprezentantul său legal nu poate fi încredinţat de către acesta unei persoane de pe teritoriul altui stat, atunci când faţă de minor s-a dispus măsura educativă a libertăţii supravegheate, în condiţiile legii penale. (art.33)
      .. ________ ..
      o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
      (Oo\==/oO)
      ..U...............U.
      Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
      http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

      Comment


      • #4
        Sănătate

        -Acces la serviciile medicale
        Dacă un cetăţean al unui stat membru UE se îmbolnăveşte sau are un accident în timpul deplasării într-un stat comunitar, precum şi în Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, acesta poate beneficia de îngrijire medicală gratuită sau la preţ redus. Această regulă este valabilă doar pentru tratarea afecţiunilor în serviciile publice de sănătate.
        În unele cazuri, tratamentul poate fi gratuit, în alte cazuri bolnavul plăteşte o parte din costuri, în altele, plăteşte tot tratamentul, cu posibilitatea solicitării returnării cheltuielilor. Într-o astfel de situaţie, se recomandă ca persoana în cauză să păstreze toate facturile, prescripţiile şi reţetele medicale.
        Un card european de asigurare a sănătăţii a fost introdus de curând, în vederea facilitării accesului la îngrijirea medicală în UE şi pentru accelerarea returnării costurilor. Peste 60 de milioane de cetăţeni europeni utilizează acest card. Unele state au încorporat o parte din elementele cardului european în cardurile naţionale, iar altele eliberează carduri separate. Cardul se poate ridica de la biroul de asistenţă socială locală sau de asigurare medicală, din ţara de origine.
        -Medicamente
        Pentru persoana care foloseşte medicamente eliberate pe bază de reţetă medicală, se recomandă ca pe parcursul călătoriei persoana să aibă asupra sa reţeta respectivă. De asemenea, este recomandat ca pe parcursul călătoriei persoana să nu aibă asupra sa foarte multe medicamente, pentru uz personal, deoarece o mare cantitate de medicamente poate crea suspiciuni, deoarece unele medicamente, în funcţie de compoziţie şi de cantitatea în care sunt consumate, pot avea efect halucinogen, putând fii asociate cu drogurile.
        -Asigurarea de călătorie
        Călătorul poate opta pentru asigurarea de călătorie, luând în considerare faptul că unele state UE plătesc tot tratamentul medical. Îmbolnăvirea sau un accident în străinătate pot genera costuri de transport suplimentare, cazare şi costuri de repatriere, pentru care trebuie să existe asigurare.

        Fusul orar
        Faţă de ora României, majoritatea statelor europene sunt decalate cu o oră, în urmă, cu excepţia câtorva state care sunt decalate cu 2 ore, în urmă, precum:Irlanda, Marea Britanie, Portugalia.
        Unele state au aceeaşi oră cu cea a României, respectiv:Bulgaria, Cipru, Estonia, Grecia, Finlanda, Letonia, Lituania.

        Plăţi transfrontaliere
        Datorită reglementărilor europene, retragerea de Euro dintr-un bancomat, plata prin card bancar sau transfer în Euro (până la 50.000 €) se taxează la fel oriunde în Uniunea Europeană. Aceste reguli se aplică şi tranzacţiilor cu conturi în Euro în ţările din afara zonei Euro.

        Călătoria cu armament şi/sau muniţie
        La nivel european, regimul armelor şi muniţiilor, care nu sunt folosite în domeniul siguranţei şi ordinii publice de către autorităţile competente în domeniu, este reglementat de Directiva nr. 447 din 1991.
        Cetăţenii români pot călători, în scop turistic, în statele Uniunii Europene, având asupra lor armele şi muniţiile aferente, obţinute în mod legal, doar după ce au obţinut o autorizaţie în acest sens din fiecare stat membru care urmează să fie tranzitat.
        Statele membre pot acorda o astfel de autorizaţie pentru o perioadă de maxim 1 an, care poate fi reînnoită. Fiecare autorizaţie astfel obţinută trebuie introdusă în paşaportul european pentru arme de foc.
        Paşaportul european pentru arme de foc se eliberează la cerere, de către autorităţile competente din domeniu din fiecare stat membru, unei persoane care a intrat în posesia şi utilizează legal arma de foc. Acest paşaport este valabil maxim 5 ani. Perioada de valabilitate poate fi extinsă.
        În legislaţia românească, regimul armelor şi muniţiilor este reglementat de Legea nr. 295 din 2004.
        Conform art. 48 din Legea nr. 295/2004, persoana care deţine în mod legal arme letale şi care doreşte să călătorească în străinătate cu acestea poate solicita organului de poliţie care i-a acordat permisul de armă eliberarea unei autorizaţii în baza căreia organele poliţiei de frontieră permit ieşirea de pe teritoriul României cu armele şi muniţia înscrise în autorizaţie, făcând menţiune despre acestea în documentul de călătorie al titularului.
        La întoarcerea în România, cetăţeanul român este obligat să prezinte la frontieră toate armele înscrise în documentul de călătorie, pe care le deţinea legal la ieşirea din ţară.
        .. ________ ..
        o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
        (Oo\==/oO)
        ..U...............U.
        Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
        http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

        Comment


        • #5
          Cu Masina Prin Europa

          Cei care dorim sa vedem cat mai multe obiective turistice fara sa depinda de programul strict al unui circuit printr-o agentie, putem opta pentru o calatorie cu masina prin Europa.

          O excursie cu masina prin Europa ne poate poate oferi mai multe satisfactii decat un circuit cu autocarul sau un simplu sejur. Conditiile principale pentru o calatorie reusita este sa ne planificam cat mai detaliat traseul si sa ne placa sa conducem. Astfel, putem vedea mult mai multe obiective turistice, chiar la costuri mai mici decat un circuit clasic.

          CUM SA VA PLANIFICATI EXCURSIA
          Stabiliti-va dinainte traseul pe care ati dori sa mergeti si ce tari si orase doriti sa vizitati. Calculati-va distantele cu ajutorul unui Route Planner de pe internet - de
          exemplu, www.viamichelin.com. Astfel, puteti vedea cati kilometri aveti de parcurs in total sau intre orase, ce sosele va sunt recomndate, durata estimativa a drumului pentru fiecare tronson, chiar si costul carburantului si al taxelor de drum. E bine sa va rezervati din timp cazarea, folosindu-va de internet si de limba engleza pe care o cunoasteti. Rezervarile se pot face pe e-mail, chiar si fara sa fie nevoie de vreo plata in avans. Dotati-va masina cu cele necesare obligatorii in toata Europa: triunghi reflectorizant, stingator, trusa medicala si vesta reflectorizanta, ba chiar si becuri de rezerva (in Cehia, de exemplu, acestea sunt obligatorii). De preferat ar fi un GPS, dar puteti face fata unui drum prin Europa si daca va luati harti detaliate, inclusiv ale oraselor in care vreti sa intrati cu masina. Calculati-va bugetul plecand de la urmatoarele repere: pretul benzinei este, in medie, de 1,2 euro/litru, iar pretul unei cazari pleaca de la circa 50 de euro pe noapte, pentru o camera de doua persoane.
          SFATURI UTILE
          Asigurati-va ca aveti masina bine pusa la punct. Nu plecati la drum cu un autoturism vechi sau care stiti ca are anumite probleme tehnice. Rezervati-va din timp niste bani (macar 200-300 de euro) pentru cazul in care ramaneti cu masina in drum. Nu parcurgeti distante foarte mari intr-o singura zi. De exemplu, indicat este ca, in prima zi, daca plecati din Bucuresti, sa innoptati la Arad. Sa nu credeti ca, daca "afara" aveti de mers numai pe autostrada, veti putea parcurge 130 de kilometri pe ora in medie. Exista posibilitatea sa intalniti o gramada de blocaje, mai ales in sezonul estival. Opriti cat mai des in parcarile de pe autostrada si nu fortati nota parcurgand sute de kilometri fara oprire.
          ATENTIE!
          Respectati cu strictete limitarile de viteza, chiar daca sunt de 30 km/ora, si in general toate regulile de circulatie, ca sa evitati amenzi de sute de euro. Pe autostrazile din Vest, daca cineva din fata aprinde semnalizarea de avarie, faceti la fel si pregatiti-va sa franati, deoarece urmeaza un blocaj. Nu multumiti cu avariile si nu faceti flash-uri pentru a vi se lasa banda libera! Benzile doi sau trei de pe autostrazi sunt folosite doar pentru depasiri. Cumparati-va vigniete, acolo unde sunt obligatorii - Ungaria, Austria, Cehia (costa intre 7 si 10 euro) - si lipiti-le de parbriz, nu le tineti in portofel! Riscati amenzi usturatoare. Nu opriti pe banda de avarie decat in cazul in care chiar aveti o problema tehnica. E bine sa fiti doi soferi in masina si sa treceti cu schimbul la volan. Pentru a avea o excursie placuta, trebuie sa fiti cat mai odihnit atunci cand conduceti.
          .. ________ ..
          o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
          (Oo\==/oO)
          ..U...............U.
          Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
          http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

          Comment


          • #6
            Portalul Romanilor din Austria

            Doriti sa calatoriti in Austria sau trebuie să ajungeţi undeva în Viena si nu ştiţi cum?

            Nimic mai simplu intrati aici ; http://www.wien.ro/
            Portalul Romanilor din Austria - Prima pagina
            .. ________ ..
            o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
            (Oo\==/oO)
            ..U...............U.
            Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
            http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

            Comment


            • #7
              Calculeaza-Ruta in Viena

              sau direct pe motortul de calculare al rutei in Viena ;
              .. ________ ..
              o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
              (Oo\==/oO)
              ..U...............U.
              Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
              http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

              Comment


              • #8
                As atasa aici un PLANIFICATOR DE CALATORII pentru EUROPA care mi s-a parut excelent, am gasit ruta la unele comune si sate din Romania care nu apar nici macar pe hartile romanesti:

                W123 280E Blue Green Metallic

                W126 280SE Champagne Metallic
                W126 280SE Black Blue Metallic
                W126 500SE Lapis Blue Metallic
                W126 500SE Midnight Dark Blue

                W202 C180 T-Modell Tourmaline Green Metallic
                W202 C220 CDI T-Modell Tourmaline Green Metallic

                Comment


                • #9
                  Ar mai trebui adaugate si avertismente, de genul : mare atentie unde lasati (parcati) masina, in unele state precum Bulgaria, riscati sa va intoarceti pietoni, unui cumnat al meu i-au furat din masina bunuri de peste 1000 euri in Italia. Apoi ar mai fi si politaii care te jefuiesc, cei din Bulgaria, Ungaria.
                  Marinarul.tk
                  Proud owner of C180/96

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by malnik2002 View Post
                    Ar mai trebui adaugate si avertismente, de genul : mare atentie unde lasati (parcati) masina, in unele state precum Bulgaria, riscati sa va intoarceti pietoni, unui cumnat al meu i-au furat din masina bunuri de peste 1000 euri in Italia. Apoi ar mai fi si politaii care te jefuiesc, cei din Bulgaria, Ungaria.
                    Va pot spune ca de 12 ani in fiecare vara tranzitez Bulgaria in drum spre Turcia, cu masina personala, si nu am fost nevoit niciodata sa platesc vreo amenda. Este adevarat ca si politia Bulgara (nu doar Romana) sta la pinda cu radarul si au foarte multe restrictii de viteza, dar exista o varianta prin care se pot evita radarele "pistol" ale politiei Bulgare ; trebe doar sa conduci la aproximativ 200m-300m in spate unuia/unora care merg tare, doar primul dintr-o coloana este de sacrificiu fiind radar pistol. Coloanele de turci care locuiesc in Germania vara cind merg acasa in Turcia tranziteaza Bulgaria in coloane(grup) de 3-6 masini, primul din coloana este de sacrificiu la amenzi radar, ulterior contribuie toti in mod egal la amenzile platite de cel care a fost de sacrificiu, si in acest fel reushesc sa tranziteze rapid Bulgaria. Eu ma lipesc in spatele unui asemenea grup si in aproximativ 4 ore am tranzitat Bulgaria fara nici o amenda. , si credetima ca merg tare de tot, de fiecare data fac acest drum Timisoara-Kusadasi 1700km dintr-o bucata.
                    In Turcia in 12 ani nu am vazut radar, si nici un cred ca-i intereseaza cu ce viteza mergi. Exemplu ; Eu si sute de alte masini am trecut de sute de ori cu 150km/h pe langa masini de politie in zona de restrictie de 50km/h (adica de 3 ori viteza admisa). Am umblat in toata Europa cu mashina, cel mai bine la volan, in trafic, ma simt in Turcia. (Soferi adevarati, politisti de treaba, nu vineaza turistii).
                    .. ________ ..
                    o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
                    (Oo\==/oO)
                    ..U...............U.
                    Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
                    http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

                    Comment


                    • #11
                      Super preturi rezervari hotel

                      Pentru rezervari camere de hotel, oriunde in lume, la preturi foarte mici, gasiti aici : www.yeego.com
                      Eu am avut rezervare prin ei saptamina asta la Viena, si am fost super multumit.
                      Last edited by orca; 12-12-2007, 00:48 AM.
                      .. ________ ..
                      o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
                      (Oo\==/oO)
                      ..U...............U.
                      Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
                      http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

                      Comment


                      • #12
                        Am tranzitat bulgaria in toamna in drum spre grecia. Nu ne-a oprit nimeni, toata chestia e sa incetinesti la semnele de reducere a vitezei (de obicei urmeaza un radar lanterna amplasat intr-un opel kadett obosit) si la intrarile si iesirile din acele tunele. Am avut si detectorul radar, care face minuni. Eu cred ca faza cu bulgarii e si o legenda in mare parte, cu toate ca aveam un antemergator prieten bun de-al nostru care in urma cu un an s-a ars rau de tot cu militia bulgareasca. La greci nu am vazut nici un politist.
                        Ca sa nu uit, cele mai tari masini de pe traseu erau inmatriculate in Romania, bulgarii au adunat toate rablele Europei pt. ca la ei nu e taxa de prima inmatriculare. Grecii merg tare pe coreene gen matiz sau camionete gen navara.
                        Vedeti dumneavoastra, noi educatorii, pedagogii suntem ca niste doctori .....
                        http://www.youtube.com/watch?v=f_-XE9GP4mc
                        http://www.youtube.com/watch?v=56a7YHK-i0c

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by carmine View Post
                          Am tranzitat bulgaria in toamna in drum spre grecia. Nu ne-a oprit nimeni, toata chestia e sa incetinesti la semnele de reducere a vitezei (de obicei urmeaza un radar lanterna amplasat intr-un opel kadett obosit) si la intrarile si iesirile din acele tunele. Am avut si detectorul radar, care face minuni. Eu cred ca faza cu bulgarii e si o legenda in mare parte, cu toate ca aveam un antemergator prieten bun de-al nostru care in urma cu un an s-a ars rau de tot cu militia bulgareasca. La greci nu am vazut nici un politist.
                          Ca sa nu uit, cele mai tari masini de pe traseu erau inmatriculate in Romania, bulgarii au adunat toate rablele Europei pt. ca la ei nu e taxa de prima inmatriculare. Grecii merg tare pe coreene gen matiz sau camionete gen navara.
                          Eu nu am fost in Grecia, si m-ar interesa cum e raportul pret-calitate pt. o vacanta la Greci. Ai fost pe cont propriu (la plezneala), sau cu rezervare ?
                          .. ________ ..
                          o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
                          (Oo\==/oO)
                          ..U...............U.
                          Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
                          http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by orca View Post
                            Eu nu am fost in Grecia, si m-ar interesa cum e raportul pret-calitate pt. o vacanta la Greci. Ai fost pe cont propriu (la plezneala), sau cu rezervare ?
                            Mai ieftin de atat e mersul pe jos. E bine sa iti faci rezervare pentru ca scutesti enorm de multi bani. Altfel, "la plezneala" o camera single era 80 de euro pe seara. Fara sa fac reclama mascata eu si familia mea mergem din 96 prin Grafos Tour. Patronul e grec si nu te trimite aiurea, iti prezinta avantajele si dezavantajele in functie de bugetul de care dispui si nu te minte, omul stie fiecare hotel in parte pt. ca le-a vizitat personal, unde nu cunoaste nu te trimite ca sa nu ai surprize. E bine de stiut ca 4 stele la greci inseamna cam trei stele pe noi (in hotelurile moderne, renovate).
                            Ca preturi iti pot spune ca pachetul turistic pentru 3 persoane - 7 zile ne-a costat 730 de euro la hotel de 4 stele : http://www.lux-hotels.com/hotels/hph...philippion&hd=

                            In acest pachet intra mic dejun si cina inclusa de tip bufet suedez. Daca plateam 900 de euro aveam si pranzul inclus + bauturile alcoolice locale (bere si vin grecesti), insa din proprie experienta pot spune ca e prea multa mancare, indiferent cat de mancau ai fi. Daca doresti sa nu ai aceste facilitati e si mai ieftin, iar la tavernele locale mancarea (gustoasa si pe gust romanesc) e mai ieftina ca la un fast food de pe la noi. Aprox 5 euro. Pe langa masa aveam si 2 piscine, plaja la 5 metri de hotel, umbrele, sezlonguri etc. Zonele de shopping sunt generoase, de la magazine gen 1 euro orice produs pana la firme de lux. Grecii sunt prietenosi, calmi, in zona unde am fost eu nu se fura, ei isi lasa masinile cu cheile in contact si radioul pornit. Politia rutiera e ca si inexistenta (decat cei de ordine publica , care patruleaza discret, in civil). Drumurile sunt bune pana acolo, bulgarii ne dau clasa la sosele. Sunt 600 de km de tranzitat prin bulgaria, iar in Grecia depinde de destinatie. Noi am facut din Bucuresti pana la punctul de destinatie fix 10 ore. La toate aceste costuri adaugi pretul carburantului (care in principiu costa cam la fel peste tot, cu mici, f. mici variatiuni), dar nu te sfatuiesc sa alimentezi la bulgari daca nu ai moneda nationala pt. ca te ard la euro (curs de schimb). In plus sunt taxe de tranzitare a Bulgariei (5 e la intrare, 5 la iesire), pt. care iti dau un abtibild pe care e bine sa il lipesti in geam ca sa nu dai motive militiei sa te traga pe dreapta. La asta mai adaugi si celebra taxa de pod. Noi am fost cu un freelander si o leganza care mergea in fata, pt. ca soferul si prietenul nostru cunoastea f. bine drumul asta pe care-l face de 10 ani. La inceput m-am temut sa ma duc cu auto propriu datorita legendelor bulgaresti (optam pt. varianta avion, cam tot pe acolo iesi la bani, daca nu cumva mai ieftin), dar daca iti place sa conduci eu zic ca merita.
                            Last edited by Carmine; 12-12-2007, 02:24 AM.
                            Vedeti dumneavoastra, noi educatorii, pedagogii suntem ca niste doctori .....
                            http://www.youtube.com/watch?v=f_-XE9GP4mc
                            http://www.youtube.com/watch?v=56a7YHK-i0c

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by carmine View Post
                              Ca preturi iti pot spune ca pachetul turistic pentru 3 persoane - 7 zile ne-a costat 730 de euro la hotel de 4 stele : In acest pachet intra mic dejun si cina inclusa de tip bufet suedez. Daca plateam 900 de euro aveam si pranzul inclus + bauturile alcoolice locale (bere si vin grecesti)
                              Unde anume ai fost, cum se chiama localitate, si cam unde este.
                              De Bulgari, stiu fiecare amanunt, de 12 ani tranzitez Bulgaria in fiecare an cu masina proprie spre Turcia, fara nici cea mai mica problema din partea Bulgarilor. Intradevar si la sosele stau Bulgarii mult mai bine ca si noi. La mine nici nu poate fi vorba de avion, nu de frica avionului, ci de dragul volanului.
                              Last edited by orca; 12-12-2007, 02:43 AM.
                              .. ________ ..
                              o/____https://www.clubmercedes.ro/core/ima...ilies/cool.png____\o
                              (Oo\==/oO)
                              ..U...............U.
                              Ma plimb dimineata ca sa fiu liber dupa amiaza si sunt de acord cu orice afacere care nu degenereaza in munca.
                              http://img99.imageshack.us/img99/342...icuminejg5.gif

                              Comment

                              Working...
                              X
                              Logan | Dacia Logan |Anulare DPF