Announcement

Collapse

Informatii si clarificari privind datele personale

Datele cu caracter personal pe care siteul Clubmercedes.ro le colecteaza pe Forum sunt descrise mai jos, impreuna cu scopul, modul si temeiul prelucrarii lor precum si durata pe care are loc stocarea si/sau prelucrarea. Aceste date nu sunt prelucrate ... See more
See more
See less

Montare GPL SMART Forfour 1.5 benzina 109 CP

Collapse
X
Collapse
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Montare GPL SMART Forfour 1.5 benzina 109 CP

    Salutare,

    Vreau sa montez instalatie GPL pe SMART Forfour 1.5 benzina 109 CP, cutie "automata".

    Am doua oferte de la doua firme diferite, care spun ca pentru masina in cauza s-ar potrivi:
    - instalatie LandiRenzo, pret 2300 RON.
    - instalatie Lovato, pret 2400 RON.

    Principala mea "dilema" este legata de rezervorul GPL, pe care il doresc sa fie "toroidal", in locul "rotii" de rezerva.

    Cei cu "Lovato" imi spun ca trebuie facute anumire modificari la bancheta pentru a putea monta rezervor "toroidal", iar cei cu LandiRenzo imi spun ca nu trebuie nici modificare si ca se poate monta rezervor "toroidal" , unul mai mic de 20 L ( nu stiu sigur daca 20 L ar insemna capacitate efectiva de umplure, adica rezervorul sa aibe 25 L si dupa "standarde" sa se poata umple 80% din capacitater, adica 20 L)

    Ce parere aveti despre cele doua variante din doua puncte de vedere:
    -alegerea instalatiei potrivite
    -alegerea rezervorului ( marime si cu/fara modificari bancheta)

    Multumesc anticipat.
    Last edited by cilianutop; 06-06-2014, 17:37 PM.

  • #2
    Ca si marca eu as alege Landi Renzo.Landi poti sa ii compari cu BRC calitativ.Ca si rezervoare cel mai mic care il gasesti e cel cu stanta de 25 litri si efectiv bagi in el 23.Masina care are asa ceva deja fãcut este cea a sotiei șefului meu iar ca si consum urban ii ia cam 8,5.
    Diagnoza (cu Star C3&C4SD) si reparatii Mercedes in Italia.

    Comment


    • #3
      In mod normal, bagi maxim 80% din capacitatea rezervorului. Ce e peste ori e teapa la pompa, ori nu e corect setata limita de umplere.

      Comment


      • #4
        Depinde de cum e tarata acea supapa de siguranțã care in mod normal închide circuitul de gaz nepermitandui ca sa mai intre cand a ajuns la capacitatea maxima la supapa!
        Diagnoza (cu Star C3&C4SD) si reparatii Mercedes in Italia.

        Comment


        • #5
          Salut,

          Referitor la faptul ca intr-un rezervor de GPL , intra efectiv 80% din capacitatea maxima, va spun din proprie experienta ca este relativ. In functie de acea supapa, care inchide circutul cand vrea ea , intra in rezervor intre 80%-90%.

          Ramane in continuare dilema cu capacitatea rezervorului , pe de o parte l-as alege pe cel mai mic de 25 L ( minim 20L efectiv) fara sa ma mai doara capul cu modificari ale banchetei, iar pe de alta parte m-ar ajuta mai mult un rezervor de 40 L ( minim 32L efectiv).

          Diferentele majore intre anumite instalatii de GPL , sunt din punctul meu de vedere doar doua ( legate de functionare):
          - "plamanul"/ "vaporizatorul"
          - partea electronica a instalatiei. Daca aceasta nu se "pupa" cu calculatorul de injectie al masinii, mai exact cu ECU, masina va functina total aiurea atat pe GPL cat si pe benzina.

          Alt aspect de care ma voi interesa inainte de a alega firma si instalatia va fi la ce turatii mari , se va comuta automat de pe GPL pe benzina.
          "Buburuza" in cauza cu 109 CP, cutie automata si motor "Variable Valve Timing" , reactioneza intr-un anumit fel la acceleratii bruste, adica are un "demaraj"/" timp de raspuns" nebanuit/ "uimitor", dar si un consum foarte mare in acelasi timp.

          Comment


          • #6
            Vad ca esti din Pitesti, cel putin asa scrie la profil...

            Eu iti recomand sa pui intalatia de GPL la baietii din spate de la "Facultatea Brancoveanu". Sunt super meseriasi. Fratele meu a pus pe 6 taxiuri instalatii de GPL, si eu pe doua masini personale. Amandoi (eu si fratele fiind din Rm. Valcea).



            Cat despre trecerea pe gaz, depinde cum este setata instalatia. De obicei se seteaza la 30 de grade, si 1600 de rotatii pe minut.

            Adica cand temperatura lichidului de racire (antigelul) ajunge la 30 de grade, si motorul este turat la 1600 de ture, cel putin iti trece pe GPL.
            Fai cat mai repede "mutarea" ca n-ai sa regreti !
            Last edited by PCT; 06-08-2014, 18:52 PM.

            Comment


            • #7
              @PCT, ii stiu foarte bine pe cei din spate de la "Brancoveanu", la ei am montat pe alta masina si nu am fost "extaziat" de serviciile lor.

              Referitor la trecerea de pe un combustibil pe altul , nu ma refer la trecerea "initiala" de pe benzina pe GPL care se intampla in mod normal in functie de temperatura.

              Ideea e ca la turatii mari , undeva intre 5000-7000 RPM, se intampla "automat" trecerea inversa de pe GPL pe benzina! Aici e oarecare smecherie, iar trecerea "rapida" ar fi cam asa GPL-benzina-GPL cand ajungi din nou la turatii mai normale.
              Motor cu "Variable Valve Timing" este pe cat de intersant , pe atat de ciudat daca nu stii cum sa "apesi" pedala de acceleratie.

              Comment


              • #8
                Calculatorul GPL nu are treaba cu calculatorul masinii.In speta el pacaleste calculatorul masinii ca masina functioneaza tot pe benzina.Practic este un emulator.
                Mufele injectoarelor de benzina se conecteaza la centralina GPL.Asta este singura "legatura" intre cele doua unitati.Impulsurile de injectie benzina (timpii)sunt preluate si transformate in impulsuri pentru injectoarele GPL
                Mai departe conteaza cum este reglata instalatia GPL.Spre exemplu daca motorul merge cu amestec GPL bogat,sonda lambda va comunica acest lucru ECU si acesta va saraci amestecul pe benzina cu repercursiuni asupra pornirii si functionarii pe benzina !Exista instalatii performante ce se conecteaza la ECU masinii,se face diagnoza prin mufa OBD a masinii,dar cu siguranta nu o sa coste 2500 ron.Probabil 5200 ron !
                Last edited by robertino; 07-26-2014, 21:44 PM.

                Comment


                • #9
                  Robertino, asa este, conteaza foarte mult cum este reglata instalatia GPL.

                  Mi-am montat instalatie GPL Lovato la recomandarea inginerului de la firma respectiva. Merge perfect ! O singura problema am dupa vreo 3 saptamani de functionare, dimineata sau dupa mai multe ore de stationare , porneste foate prost pe benzina. Adica ajungem tot la reglajele care trebuie facute "profesional". Partea proasta e ca putini stiu sa faca si au si "sculele" necesare.

                  M-am documentat pe forum-uri specializate si dupa ce am mers vreo 20 de KM pe benzina, problema cu pornirea a disparut. Dar va revenii cu siguranta. Deci tot la reglaje "foarte fine" trebuie sa ajung. Sau altfel spus reglajele initiale , regandite putin acolo unde este nevoie.

                  Comment


                  • #10
                    Update:

                    Masina merge foarte bine pe GPL. O singura problema care s-a repetat astazi dupa doua luni : a pornit foarte prost de dimineata.

                    Cand a facut la fel acum 2 luni, am mers 20 km doar pe benzina, am fost si la reglaje "fine" si problema a disparut.

                    Ceea ce mi se pare foarte tare este ca inginerul de la firma unde am montat instalatia mi-a spus ca probleme la pornire pot fi si de la calitatea benzinei si sa bag doar OMV Carera 100.

                    Evident ca nu are mare impact calitatea benzinei la pornire, atat timp cat un an de zile inainte sa montez GPL, am alimentat de unde am apucat si a pornit perfect si vara si iarna.

                    Comment

                    Working...
                    Logan | Dacia Logan |Anulare DPF