Announcement

Collapse

Informatii si clarificari privind datele personale

Datele cu caracter personal pe care siteul Clubmercedes.ro le colecteaza pe Forum sunt descrise mai jos, impreuna cu scopul, modul si temeiul prelucrarii lor precum si durata pe care are loc stocarea si/sau prelucrarea. Aceste date nu sunt prelucrate in alte moduri decat cele mentionate, nu sunt folosite in scopuri de marketing, nu sunt comercializate si nu sunt transferate unor terti.

__________________________________________________ ________________________________


I. "Date necesare" - colectate la inregistrarea unui cont de membru:
Adresa de email, necesara pentru:
validarea contului
resetarea parolei, in cazul in care a fost uitata
transmitere notificari privind anumite evenimente intamplate pe Forum (optional, opt-in) - ex: reply intr-un topic urmarit, reply la un mesaj personal (PM)
comunicari ocazionale in scop informativ (non-marketing, non-comercial) din partea administratiei Forumului (optional, opt-in)
NU este afisata public pe Forum, iar ceilalti membri nu au acces la ea, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori)
Username, necesar pentru autentificare (login)
Este afisat public pe Forum, in dreptul postarilor/mesajelor scrise de membrul respectiv, pentru a putea facilita o discutie cursiva
Parola, necesara pentru autentificare (login)
NU este afisata nicaieri
NU este stocata intr-o forma citibila (plain text), ci numai in forma criptata
Motiv: fara aceste date nu este posibila crearea unui cont de membru, iar fara cont nu se poate participa la discutii.
Temei: interesul legitim.
Durata: pe toata durata existentei contului de membru
__________________________________________________ ________________________________


II. "Date optionale" - pe care membrii Forumului Clubmercedes au posibilitatea sa le introduca in contul propriu daca doresc:
Location - eliminat de tot, pentru ca in ciuda explicatiilor au aparut confuzii privind semnificatia si rolul acestui camp
Data nasterii
Hobby-uri (interests)
Model/marca si motorizarea masinii

Temei: consimtamantul (consent).
Durata: atat cat doreste persoana, datele pot fi introduse/modificate/sterse in orice moment direct din cont

Introducerea acestor date este pur optionala, iar accesul integral la toate serviciile oferite de Forumul Clubmercedes nu este conditionat in niciun fel de introducerea acestor date. Aceste date sunt prelucrate exclusiv pentru afisarea lor in pagina personala a contului (profil public - exemplu) care poate fi accesata de oricare alt membru inregistrat pe Forumul Clubmercedes(dar nu si de vizitatorii neautentificati-guest sau de crawlerii web precum Googlebot). Deasemenea, denumirile campurilor in care pot fi introduse aceste informatii sunt orientative, membrii nu au vreo obligatie sa le completeze cu acuratete.

Recomandam sa completati informatiile optionale numai daca doriti ca ceilalti membri ai Forumului sa le cunoasca. Pentru a ne asigura de acest fapt, toate datele optionale introduse pana la 18.05.2018 au fost sterse. Ele pot fi reintroduse daca membrii doresc acest lucru, luand in considerare cele mentionate mai sus.
__________________________________________________ _____________________________


III. "Date colectate automat" - pentru fiecare accesare a Forumului, indiferent daca e vorba de un vizitator autentificat (membru) sau neautentificat (guest):
Adresa IP
User-Agent: sir de caractere prin care aplicatia de web browsing se "recomanda" catre server (ex: Chrome)
HTTP Referer: pagina vizitata anterior celei curente
Aceste date NU sunt afisate in mod public pe Forum, membrii nu au acces la ele, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori).

Motiv: aceste date sunt colectate si procesate pentru indeplinirea unor obligatii legale (ex: cooperarea in investigatii ale autoritatilor, conform legii) sau pentru implementarea unor strategii de aparare impotriva unor atacuri informatice (ex: hacking, (D)DOS, crawling neautorizat)
Temei: obligatia legala, interesul legitim
Durata: 30 de zile in jurnalele de acces ale serverelor care gazduiesc Forumul Clubmercedes(webserver logs). Adresele IP sunt stocate si in baza de date a Forumului, pentru fiecare mesaj scris (permanent) si pentru sesiunile de autentificare (pana la expirarea lor sau invalidare prin log out).
See more
See less

Intretinere turbo

Collapse
X
Collapse
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Intretinere turbo

    Salut!
    Azi m-am uitat pe net. si am vazut tot-felul de discutii despre intretinerea turbinei si nu numai ,la o masina;
    -ca ar trebui data jos si demontata si curatita(turbina) la un anumit numar de Km
    -ca ar trebui demontat EGR-ul si curatit ca se poate distruge turbo din cauza lui
    si alte multe asfel de idei...
    Voi ce parere aveti ,este vreun mod de a intretine turbo sau alte componente ale motorului la un anumit interval de timp?Folositi ceva solutii pentru functionarea motorului in parametri optimi pentru o perioada mai indelungata?
    Va multumesc!

  • #2
    In general mersul subturat omoara turbina , deci incearca sa nu o conduci batraneste.
    | Anulare DPF, Anulare EGR, Chiptuning |

    Comment


    • #3
      Singura problema este mai ales la diesel ca se depune calamina pe galeria de admisie, egr, galerie evacuare si turbo, adica mai exact este un fum mai gros amestecat cu ulei care s-a depus. De curatat nu stiam ca trebuie sa cureti turbina, dar daca ai mult timp la dispotie poti face chestia asta de hobby. Negreala aceea merge jos cu apa calda, mai exact cu jet cald. Poti spala si intercoolerul caci acolo se depune mult ulei de-a lungul timpului doar ca trebuie sa-l lasi mult la uscat altfel n-o sa-ti mearga masina bine sau nu o sa mai mearga deloc.

      Comment


      • #4
        Din cate am auzit eu la Mercedes nu merge curatata turbina ca la VW,de aceea in caz de belele se schimba nu se curata..,din pacate

        Comment


        • #5
          Daca bine stiu eu... orice turbina se poate curata doar ca aia no sa ajute in cazul in care axul are joc, sau ii dezechilibrat sau baga ulei. Dar de curatat se poate curata acel fum depus, sau poate ma insel... dar nu cred.

          Comment


          • #6
            Intretinerea turbosuflantelor :
            1. Dupa pornirea autovehicolului, accelerarea motoruui este recomandata doar dupa ce presiunea uleiului a fost stabilizata. Turarea motorului imediat dupa pornire poate forta turbosuflanta sa functioneze la viteza maxima inainte ca lagarele sa poata fi lubrifiate adecvat. Functionarea unei turbosuflante cu lubrifiere insuficienta poate provoca uzura lagarelor. Repetarea acestei greseli poate conduce la defectarea prematura a turbosuflantei.

            2. Oprirea motorului sa va face numai dupa scaderea turatiei la relanti. Turbosuflanta functioneaza la viteze si temperaturi constante care sunt mai mari decat cele ale celorlalte categorii de componente ale motorului. Atunci cand un motor functioneaza la capacitate/turatie maxima, viteza si temperatura turbosuflantei sunt de asemenea la maxim. Pot aparea probleme ale motorului sau turbosuflantei atunci cand motorul aflat la turatie maxima este oprit brusc.

            Pentru evitarea problemelor se recomanda functionarea intr-o stare de repaos medie sau cu o "sarcina usoara", care in acelasi timp sa mentina intreaga presiunea uleiului si fluxul de aer din sistemul de racire. Urmand aceste sfaturi se poate preveni rotatia prelungita a turbosuflantei fara lubrifiere si formarea depunerilor de calamina in spatele rotorului turbina, fapt ce conduce la uzura prematura a segmentilor de etansare.

            3. Sistemul de ungere al turbosuflantei trebuie amorsat de fiecare data dupa ce a fost efectuat un schimb de ulei sau orice serviciu care implica o scurgere a uleiului. Motorul trebuie pornit de cateva ori inainte de intra in sarcina. Apoi trebuie pornit si lasat la relanti pentru o perioada de 2-3 minunte inainte de accelerare, pentru ca intreaga circulatie a uleiului si presiunea acestuia sa se regleze.

            4. La temperaturi scazute si in cazul in care vehiculul nu a fost utilizat pentru o perioada mai lunga de timp, presiunea normala a uleiului motorului si curgerea acestuia sunt afectate. In aceste conditii motorul trebuie pornit si lasat in starea de repaos pentru cateva minute, pentru a permite intregului sistem sa ajunga la temperatura de lucru iar uleiul la vascozitatea normala, inainte de a intra in sarcina.

            5. Trebuie evitate perioadele lungi de repaos ale motorului. Combinatia de presiune scazuta din turbina si compresor si rotatia mica a axului turbosuflantei poate permite uleiului sa se prelinga peste segmenti in turbina sau in compresor. Acest lucru poate produce uzuri in carcasa lagar in zona de etansare a segmentilor si poate avea efecte negative asupra rotorului.

            Printre principalele semnale care pot indica defectiuni ale turbosuflantei se numara:

            * Motorul pierde putere.
            * Motorul elimina fum negru.
            * Motorul elimina fum albastru.
            * Consum mare de ulei.
            * Functionare zgomotoasa.

            Informatii utile

            Urmatoarele informatii au ca scop prezentarea principaleleor defectiuni care pot surveni in cazul unei turbosuflante, fiind destinate specialistilor auto si nu numai.

            I. Principala defectiune pe care o semnaleaza mecanicii in cazul turbosuflantelor este consumul de ulei care se observa prin scurgeri aparute la racordul intre turbosuflanta si tubulatura care duce la interculer. In acest caz este recomandata in primul rand desfacerea tubulaturii de aspiratie a turbosuflantei si verificarea daca in aceasta zona exista ulei. In caz afirmativ, fenomenul poate fi generat de urmatoarele cauze:

            a) Uleiul este aspirat din gazele de carter evacuate din motor, datorita faptului ca motorul prezinta uzuri ale segmentilor sau a simeringurilor la supape. Datorita gazelor din carter, evacuarea uleiului din turbosuflanta catre baie este obturata, producand o crestere mare a presiunii uleiului in carcasa lagar. Ca urmare a acestui fapt, uleiul va iesi prin fanta segmentilor de etansare din partea compresorului si din partea turbinei turbosuflantei;

            b) Filtrul de aer infundat, genereaza si el aparitia uleiului in carcasa compresorului, datorita faptului ca turbosuflanta nu poate aspira suficient aer. Se produce astfel un vacuum in spatele rotorului, fapt ce va duce la aspiratia uleiului din carcasa lagar, prin fanta segmentilor de etansare.

            c) In cazul in care conducta de scurgere a uleiului din turbosuflanta este deformata, sau nivelul uleiului din baie este peste limita, se produce o restrictionare a scurgerii uleiului din turbosuflanta. Implicit va creste presiunea din carcasa lagar, fapt ce duce la aparitia uleiului in carcasa compresorului.

            II. O alta defectiune poate fi lipsa de presiune de supraalimentare care se observa prin cresterea consumului de motorina, pierderea de putere sau functionare inconstanta a motorului. Cauzele care genereaza aceste fenomene pot fi urmatoarele:

            a) Sistemul de legatura intre turbosuflanta si galeria de aspiratie nu este etans. Posibilele probleme care pot cauza acest lucru sunt: interculer fisurat, coliere slabite, furtunele de legatura fisurate, garnituri de etansare defecte, legatura dintra galeria de aspiratie si pompa de injectie infundate.

            b) Defecte ale turbosuflantei datorita aspiratiei unor corpuri straine din zona filtrului de aer care genereaza uzura sau distrugerea rotorului compresor.

            c) Defecte ale turbosuflantei generate de distrugerea rotorului turbina, datorata unor corpuri straine eliminate din motor prin galeria de evacuare. Acestea pot fi parti din supape, scaune de supape, segmenti rupti, particule arse din galeria de evecuare.

            d) De asemenea, acelasi fenomen de uzura poate fi generat si de depuneri de calamina in spatele rotorului turbina. Pierderile de ulei prezentate mai sus pot duce la franarea rotorului turbina si pot produce scaderea turatiei si implicit a presiunii de supraalimentare.
            Last edited by vizyboss; 02-03-2010, 20:30 PM.

            Comment


            • #7
              Am mai citit undeva sfaturile astea... si la punctul 2 mi se pare o mare aberatie .Ce om normal isi opreste masina altfel de cat in relanti ?
              | Anulare DPF, Anulare EGR, Chiptuning |

              Comment


              • #8
                Referitor la turbina de la diesel (dar şi la benzină), sunt câteva reguli simple care trebuiesc respectate:

                1. Uleiul, este foarte important să fie la nivel şi să aibă specificaţiile recomandate de producător (exemplu: 5W40 - 5 reprezintă vâscozitatea la rece - cu cât este mai mică cu atât este mai bun uleiul - 40 reprezintă vâscozitatea la cald - cu cât această cifră este mai mare, cu atât este mai bun uleiul; norme de genul API, ACEEA; SE/CF - reprezintă tot indicatori de calitate; exemplu: “S”-ul vine de la scânteie, adică motor pe benzină, sau Otto, sau MAS, iar cea de a doua literă, cum ar fi în cazul de faţă “E”-ul, cu cât este mai înaintată în alfabet, cu atât mai bun este uleiul; referitor la litera după slesh “/”, adică “C”-ul, vine de la compresie, adică motor pe motorină, disel sau MAC; litera după “C”, reprezintă acelaşi lucru precum în cazul “S”-lui; dacă pe bidon apare şi “S”-UL şi “C”-ul, rezultă că uleiul poate fi folosit şi la motoare Otto şi Diesel; până la 15W uleiurile sunt minerale, la 10W sunt semisintetice, iar de la 5W sunt sintetice - cele mai bune; uleiurile sintetice au a doua literă mai înaintată în alfabet)

                2. Imediat după pornirea motorului, măcar 30 de secunde, acesta nu trebuie turat (atunci când este rece);

                3. În mers, turaţia trebuie menţinută între 2000 şi 3000 de rotaţii/minut; dacă peste 3000 de rotaţii nu este chiar sănătate curată (uzuri mari de la frecare şi pericolul de overboust - presiune prea mare în partea rece a turbinei - adică compresorul - în cazul în care se defectează un sistem de siguranţă numit Waste-gate - traducere liberă Waste=pierdere, gate=poartă)turaţia sub 1750 rotaţii/minut înseamnă moarte curată; de ce: pentru că pe evacuare ies fel de fel de funingini care înfundă catalizatorul (nu mai zic de modelele care au FAP - filtru de particule la diesel), se depun şi blochează supapa de la EGR (un sistem de reducere a noxelor - oxizii de azot - care dacă se anulează prin scoaterea mufei nu faci decât rău, întrucât diagrama calculatorului de gestiune a parametrilor motorului - ECU - îl are în vedere şi nimeni nu are un program atât de complex să-ţi facă o remapare - resoftare); de asemenea, mersul subturat distruge şi transmisia (ambreieaj, angrenaje din cutia de viteze, diferenţial, planetare) şi produce vivraţiii care distrug lagărele elastice ale motorului şi sistemului de avacuare);

                4. După ce ai venit de la un drum lung unde ai forjat cât de cât motorul, mai lasă motorul să funcţioneze în gol cel puţin 60 de secunde (de ce: pentru a se răci turbina şi uleiul - lucru foarte important);

                5. Dacă nu foloseşti maşina mult timp, mai porneşte-i motorul din când în când, lasă-l să se înclzescă 30 de secunde, după care tureaz-l puţin pe la 2000 - 3000 de rotaţii pe minut timp de 1 - 2 minute - dar nu continuu, ci ca în cazul în care ai fi în trafic - cu fluictuaţii de turaţie în relanti şi 3000 de rotaţii);

                6. Foloseşte cuplul motor şi în funcţie de încărcătură sau drum: exemplu: în oraş cu treapta a III-a de viteză, pe loc drept şi singur în maşină, poţi merge cu 1800 de turaţii; în schim, cu 4 persoane, bagaje şi în pantă, poţi merge cu treapta a III-a şi la 3000 de rotaţii sau mai mult.

                Acum şi ultimul sfat:
                Experimentaţi şi formaţivă propriul stil de conducere, în baza unor principii cum ar fi cele mai sus expuse.
                La motoarele pe benzină puteţi tura motorul pese 3000 de rotaţii/minut fără probleme, pentru că aşa sunt ele construite; dar nici aici nu exageraţi cu turaţia decât atunci când este nevoie: la depăşiri, în pantă; în rest o turaţie de 2500 - 4000 rotaţii/minut este foarte bună.

                Comment


                • #9
                  Frumos.... dar oare de unde le-ai copiat?

                  Comment


                  • #10
                    Originally posted by Benone View Post
                    Frumos.... dar oare de unde le-ai copiat?
                    Un simplu search pe google.
                    Intentia coonteaza)

                    Comment


                    • #11
                      se depun şi blochează supapa de la EGR (un sistem de reducere a noxelor - oxizii de azot - care dacă se anulează prin scoaterea mufei nu faci decât rău, întrucât diagrama calculatorului de gestiune a parametrilor motorului - ECU - îl are în vedere şi nimeni nu are un program atât de complex să-ţi facă o remapare - resoftare);
                      Hehe ...asta era probabil acu 10 ani
                      acu iti anuleaza ce vrei tu
                      | Anulare DPF, Anulare EGR, Chiptuning |

                      Comment


                      • #12
                        Originally posted by vizyboss View Post
                        Un simplu search pe google.
                        Intentia coonteaza)
                        Nu am fost ironic, doar ca parea pre bine redactat si sigur nu are cineva rabdare sa dea asemenea explicatii....

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by Benone View Post
                          Nu am fost ironic, doar ca parea pre bine redactat si sigur nu are cineva rabdare sa dea asemenea explicatii....
                          OFFTOPIC:
                          Stai linistit.Am vrut sa zic ca nu conteaza de unde iei atat timp cat informatia/informatiile sunt folositoare.

                          Sa revenim la discutie...

                          Comment


                          • #14
                            Foarte frumos din partea ta ca te-ai deranjat sa ne informezi si pe noi cum sa ne folosim propriile masini,pun pariu ca 95 la suta din forum nu stiau chestiile astea,dar sunt buni la batjocora,asta in loc de multumire.Sa traiesti vizyboss.

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by Cristi View Post
                              In general mersul subturat omoara turbina , deci incearca sa nu o conduci batraneste.
                              Poti sa dezvolti?Din cate stiu eu turbina intra in functiune la 2300-2500Rpm.Daca schimb vitezele la 2000Rpm aceasta nu intra in functiune si nu are ce/cum sa se uzeze.

                              Comment

                              Working...
                              X
                              Logan | Dacia Logan |Anulare DPF