Announcement

Collapse

Informatii si clarificari privind datele personale

Datele cu caracter personal pe care siteul Clubmercedes.ro le colecteaza pe Forum sunt descrise mai jos, impreuna cu scopul, modul si temeiul prelucrarii lor precum si durata pe care are loc stocarea si/sau prelucrarea. Aceste date nu sunt prelucrate in alte moduri decat cele mentionate, nu sunt folosite in scopuri de marketing, nu sunt comercializate si nu sunt transferate unor terti.

__________________________________________________ ________________________________


I. "Date necesare" - colectate la inregistrarea unui cont de membru:
Adresa de email, necesara pentru:
validarea contului
resetarea parolei, in cazul in care a fost uitata
transmitere notificari privind anumite evenimente intamplate pe Forum (optional, opt-in) - ex: reply intr-un topic urmarit, reply la un mesaj personal (PM)
comunicari ocazionale in scop informativ (non-marketing, non-comercial) din partea administratiei Forumului (optional, opt-in)
NU este afisata public pe Forum, iar ceilalti membri nu au acces la ea, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori)
Username, necesar pentru autentificare (login)
Este afisat public pe Forum, in dreptul postarilor/mesajelor scrise de membrul respectiv, pentru a putea facilita o discutie cursiva
Parola, necesara pentru autentificare (login)
NU este afisata nicaieri
NU este stocata intr-o forma citibila (plain text), ci numai in forma criptata
Motiv: fara aceste date nu este posibila crearea unui cont de membru, iar fara cont nu se poate participa la discutii.
Temei: interesul legitim.
Durata: pe toata durata existentei contului de membru
__________________________________________________ ________________________________


II. "Date optionale" - pe care membrii Forumului Clubmercedes au posibilitatea sa le introduca in contul propriu daca doresc:
Location - eliminat de tot, pentru ca in ciuda explicatiilor au aparut confuzii privind semnificatia si rolul acestui camp
Data nasterii
Hobby-uri (interests)
Model/marca si motorizarea masinii

Temei: consimtamantul (consent).
Durata: atat cat doreste persoana, datele pot fi introduse/modificate/sterse in orice moment direct din cont

Introducerea acestor date este pur optionala, iar accesul integral la toate serviciile oferite de Forumul Clubmercedes nu este conditionat in niciun fel de introducerea acestor date. Aceste date sunt prelucrate exclusiv pentru afisarea lor in pagina personala a contului (profil public - exemplu) care poate fi accesata de oricare alt membru inregistrat pe Forumul Clubmercedes(dar nu si de vizitatorii neautentificati-guest sau de crawlerii web precum Googlebot). Deasemenea, denumirile campurilor in care pot fi introduse aceste informatii sunt orientative, membrii nu au vreo obligatie sa le completeze cu acuratete.

Recomandam sa completati informatiile optionale numai daca doriti ca ceilalti membri ai Forumului sa le cunoasca. Pentru a ne asigura de acest fapt, toate datele optionale introduse pana la 18.05.2018 au fost sterse. Ele pot fi reintroduse daca membrii doresc acest lucru, luand in considerare cele mentionate mai sus.
__________________________________________________ _____________________________


III. "Date colectate automat" - pentru fiecare accesare a Forumului, indiferent daca e vorba de un vizitator autentificat (membru) sau neautentificat (guest):
Adresa IP
User-Agent: sir de caractere prin care aplicatia de web browsing se "recomanda" catre server (ex: Chrome)
HTTP Referer: pagina vizitata anterior celei curente
Aceste date NU sunt afisate in mod public pe Forum, membrii nu au acces la ele, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori).

Motiv: aceste date sunt colectate si procesate pentru indeplinirea unor obligatii legale (ex: cooperarea in investigatii ale autoritatilor, conform legii) sau pentru implementarea unor strategii de aparare impotriva unor atacuri informatice (ex: hacking, (D)DOS, crawling neautorizat)
Temei: obligatia legala, interesul legitim
Durata: 30 de zile in jurnalele de acces ale serverelor care gazduiesc Forumul Clubmercedes(webserver logs). Adresele IP sunt stocate si in baza de date a Forumului, pentru fiecare mesaj scris (permanent) si pentru sesiunile de autentificare (pana la expirarea lor sau invalidare prin log out).
See more
See less

Cum ne exprimam. Conteaza?

Collapse
X
Collapse
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Cum ne exprimam. Conteaza?

    Salut tuturor

    Mi-a luat ceva timp sa ma bag la o discutie despre cum ne exprimam, hai sa spun corect. Sau mai degraba cum scriem.

    "Vind MB, din 2000, stare excelenta, tractiune spate....etc". Tractiune spate? Inseamna ca mergem 5 viteze cu spatele si una cu fata? Nu, vorba unui amic de pe formum "asa-i poporu'". E propulsie, corect.
    sau
    Il urmaream de multe ori pe Pruteanu (D-zeu sa-l odihneasca), pentru modul cum reusea sa te faca sa pricepi anumite lucruri legate de vocabular. Si am intrat odata pe blogul sau chitit sa-i gasesc o greseala. Oups..."marea majoritate"..Ii cerusem o lamurie. Mi-a raspuns prin cuvinte pe care, (pe unele a trebuit sa le caut in DEX) insa, ce mi-a placut a fost ca a doua zi nu am mai gasit expresia
    Corect "majoritatea"
    sau
    In ultima vreme parca uitam de prepozitia (pe)
    ".....masina are 200.000 mii de km care i-am facut in Germania" ..unde e PE??? Pe drumuri ...corect "pe care"

    Si acum partea cea mai frumoasa, cel putin care imi place cel mai mult.
    De ce naiba scriem cu â (î din a) cind putem scrie cu î (din i)??

    Aici va prezint o scurta trecere in revista a unui foarte bun prieten.

    "Am o problemă pe care de mult am tot intenţionat să o supun unei dezbateri. S-ar putea ca mulţi dintre voi să nu fiţi interesaţi, sau poate, să aveţi deja convingeri conturate. Totuşi, din moment ce singurul mod prin care comunicăm aici pe forum este scrisul, mă gîndesc ca poate fi un subiect interesant.

    î şi â

    Probabil aţi remarcat că eu scriu cu î. Acest lucru nu e întîmplător şi o sa incerc sa explic cît pot mai bine de ce am luat această decizie.
    In primul rînd, mi s-a părut normal ca după revoluţie să se schimbe ceva şi în zona scrisului. Era un fel de dezicere fată de tot ce însemna perioada “ceauşescu” si era de înţeles. Mult timp nu mi-am pus problema, am acceptat aproape cu mîndrie această schimbare, pîna cînd am observat că unele edituri (prestigioase chiar) sau ziare, nu au adoptat noua formă de scris. Era clar că ceva nu e în regulă şi am încercat să aflu ce se întîmplă.

    Pentru început, cred că mă ajută niste citate din Alexandru Graur,
    “Putină gramatică” 1969

    “Sînt întrebat de ce scriu cu î in loc de â. Aş putea întoarce intrebarea: De ce să avem două semne pentru un singur sunet? In secolul trecut (XVIII) pe vremea literelor chirilice nu exista decît î; â este o invenţie destinată să păstreze cuvîntului român o înfăţişare apropiată de latinul romanus. Dar astăzi nu mai este nevoie de astfel de subterfugii, pentru că toată lumea ştie ca limba română provine din limba latină.
    Primesc din cînd în cînd scrisori, de obicei de la oameni în vîrstă, care, deprinşi să scrie cu â, protestează, sub diferite pretexte, contra eliminarii acestei litere. Sînt silit de fiecare dată să le arăt că â nu este decît o rămăşită a vechii scrieri etimologice, care nu încearcă să redea realitătile romaneşti, ci pe cele latineşti, deşi scriem pentru noi, nu pentru romani.
    Sunetul î, care este unul singur, apărea în scris în secolul trecut sub cinci forme: â, ê , î, ô, û, după cum îi corespunde, sau se presupunea că îi corespunde, în latineste o vocală sau alta: mână, vânt, râu, fântâna, gât. Copiii trebuiau deci să se informeze asupra etimologiei cuvintelor inainte de a şti cum se scrie.
    Cu ocazia reformei din 1903, s-a renunţat la ê, ô si ù, dar s-au păstrat două litere, î şi â, în loc de una, de altfel inconsecvent repartizate din punctul de vedere al etimologiei, de vreme ce latinescului angelus îi corespundea înger, iar latinescului rivus îi corespundea rîu.
    Mai rămineau destule complicaţii, de exemplu: participiile verbelor de conjugarea a IV-a se scriau cu î (cînd preceda un r), deci amărît, coborît. Dar urît, care e participiul lui a urî, se foloseste ca adjectiv, cu înţeles destul de depărtat de al verbului: mai trebuie scris cu î? Sau cu â?
    Reforma din 1953 a simplificat situaţia, ca in multe alte amănunte, astfel că acum cine ştie să vorbească invaţă usor ce litere trebuie să scrie: ele corespund sunetelor. Si pentru că avem un singur sunet î, folosim o singură literă, î. “


    Intre timp s-a mai făcut o reformă, dar care nu simplifică ci complică lucrurile. Sunetul î aflat la începutul sau şfîrsitul cuvîntului, nu se scrie cu â.
    Mai e şi penibila greşeală cu sânt....Nu vă complicati sa scrieti sunt, se scrie cum se aude: sînt.
    Ramîne numele tării şi tot ce derivă din el, ca şi numele proprii pe care e absurd să le schimbi, după cum spune şi Al. Graur.

    Una peste alta, e o varză totală şi de aceea am hotărît să simplific, şi să mă alătur celor care scriu cum se aude".


    Nu sint filozof, critic literar, profesor de limba română, politician, ci un simplu individ care macar atunci cind se exprima incearca, pe cit posibil, sa o faca corect. Am vazut o gramada de exprimari (cel putin la rubrica de vinzari/cumparari) care, oarecum, m-au facut sa deschid acest topic.
    Totusi, cele supuse antentiei voastre sint doar citeva dintre "perlele" celor care in loc sa simplifice, din contra, complica si asa o exprimare fada a limbii române. Daca aveti alte pareri, alte exemple, alte "perle", poate o scurta trecere in revista i-ar ajuta pe cei pentru care exprimarea in limba română fie nu este suficient de bine conturata in vocabularul propriu, fie din necunostinta, dezinteres, lipsa de minima cultura si educatie (fara suparare) si exemplele ar putea continua, nu reusesc macar o scriere corecta, sau hai sa zicem, pe aproape.

    Multumesc
    Last edited by arnie_arnie; 06-25-2013, 22:34 PM.

  • #2
    Colegul Arnie ai dreptate in tot ceea ce ai scris.Asta cu ,,marea majoritate" am auzit-o spusa de nenumarati carturari ai tarii si putin stiu ca e pleonasm.A si mi-a mai placut inca un cuvant care era la moda acum cativa ani:,,fortuit" folosit cu intelesul de ,,fortat".Un like de la mine Arnie.

    Comment


    • #3
      Eu nu dau niciun like. Desi sunt adeptul scrierii corecte (prin profesie), SUNT oarecum satul de grammar-nazis. Am vazut ca acest club, si moderatorii lui, pastreaza cateva standarde de "bun simt" in ceea ce priveste gramatica si exprimarea corecta. Sunt de acord.

      Nu sunt de acord cu problema ”â” si ”î”. Desi ai dreptate, sunt 2 litere pe care le folosim pentru un singur sunet - putin ilogic - nu cred ca ”â” ar trebui sa dispara. De ce nu ar disparea ”î”. Si de aici... cate si mai cate.

      Cred, ca in comparatie cu limba engleza, sau franceza, limba romana e FOARTE logica si simpla!

      Mai mult, am sesizat nenumarate greseli gramaticale si de exprimare la multi membrii de pe club. Unele (facute de catre cei mai vechi), sunt, poate, trecute cu vederea, iar altele (facute de cei noi) sunt imediat sanctionate.
      Last edited by sees; 06-26-2013, 09:46 AM.
      proud owner of "Jeanette" - A160 W168, Elegance, 102 hp, anul 2000

      Comment


      • #4
        Acum trebuie sa intelegi si tu sees ca moderatorii nu dau lucrare de control sau teza cu cei care posteaza,le mai scapa si moderatorilor una alta.Ideea e sa fim pe ,,linia de plutire" cu scrisul si exprimarea.Nici eu nu prea ma dau in vant dupa inlocuirea celor 2 litere.

        Comment


        • #5
          Mister arnie, stimabilul Graur cam incurca secolele. Pe linga asta, din 1969 s-a mai schimbat cate ceva in conjugarea verbului "a fi" la persoana I singular, "eu sunt" e acum varianta corecta, asa ca putem reveni la secolul in care traim, pentru ca vrei nu vrei, traim doar in prezent.
          In alta ordine de idei, multa lume foloseste tastatura pe engleza, ca asta e viata, asa ca rostul diacriticelor este cel putin indoielnic.

          Comment


          • #6
            Ma bag si eu in seama.
            De ce de cativa ani incoace se accepta dubla despartire in silabe a cuvintelor gen "analfabet" : a) an-al-fa-bet(cum e si normal) ; b) a-nal-fa-bet(aceasta forma daca nu ma insel este acceptata de asemenea in DOOM). Prefixul nu ar trebui sa fie o silaba ?
            Mercedes-Benz C180 Elegance

            Just like he said..."Now go home and get your f****n' shinebox !

            Comment


            • #7
              Nu am urmarit prin initiativa acestui topic nimic altceva decit eventuale alte pareri pertinente (chiar diferite de ale mele), care sa ne faca sa intelegem ca o exprimare corecta, o virgula pusa unde trebuie, o propozitie sau o fraza scrisa (macar) corect, poate face intelegerea contextului mai obiectiv. Sa pricepi ce a vrut sa spuna omu'. Daca tot te injura macar sa puna cratima (ma rog, parca a devenit un stereotip exprimarea asta).
              Sint multe intrebari la care poate chiar unii profesori de română vin cu propriile pareri, unele diferite de ale academicienilor sau "academicienilor", insa hai sa nu zic frustarea ci amuzul pe care mi-l provoaca unii (sa le spun ziaristi ?) m-a fac sa cred, ca limba română pe cit de simplu este inteleasa si poate fi in exprimare prezentata de unii, pe atit de complicata o fac altii . Poate ati auzit de "marele" crainic Dumitru Graur; "perlele" lui au ajuns subiect pentru lucrare de licenta a unui coleg pe cind "bagam" prin presa locala.
              Nu, nu arat cu degetul, insa ramin citeva "embleme" ca caror "pilde" nu ai cum sa le uiti.
              In alta ordine de idei, cu diaclitice sau fara, nu cred ca atunci cind te exprimi corect (mai ales in minunata era a tastaturii) nu vei intelege ce doreste sa exprime interlocutorul tau.
              Din ce imi amintesc, apropo de conjugarea verbului "a fi", in anii de gimnaziu (inainte de '89) am invatat "eu sint, tu esti, el este....". Gafa imensa pe care o fac unii este sa scrie "sânt", care de fapt nu exista. Chestiunea cu "sunt" vs "sint" o putem duce pina anu' viitor. Faptul ca Academia Română a vrut dupa '90 sa fie mai catolica decit Papa nu a facut decit sa creeze o mica, hai sa zicem confuzie, sau de ce nu infuzie de noi elemente gramaticale.
              "In privinţa dilemei sunt/sînt, lucrurile se abordează similar: oricit ar cauta unii sa-l aduca pe sunt de la latinescul sum, fiecare român, cind se referă la sine, spune fara ezitare sînt - Gabriel Ghoerghe, istoric.

              Pentru zbanghy1986 "Din cite stiu o consoana intre doua vocale trece in silaba urmatoare". Insa, dupa putina documentare "multumim din inima Academiei Române" se pare ca ambele variante prezentate de tine sint corecte.

              Dar, pina la a despica firul in patru poate dati si voi o mina de ajutor la o scriere corecta. Pentru ca una e sa scrii "eu" si sa spui "io". Sau "sunt" si de fapt sa se auda "sint". Si exemplele ar putea continua.

              Pina la urma ce conteaza mai mult? Cum scriem la tastatura sau ce scoatem pe gura?

              Multumesc celor care au postat si au vizualizat.
              Last edited by cutaresku; 06-27-2013, 01:47 AM. Reason: P-asta o scapashi ;) pe mine ma, pe tine te...

              Comment


              • #8
                Originally posted by steradulescu View Post
                Colegul Arnie ai dreptate in tot ceea ce ai scris.Asta cu ,,marea majoritate" am auzit-o spusa de nenumarati carturari ai tarii si putin stiu ca e pleonasm.A si mi-a mai placut inca un cuvant care era la moda acum cativa ani:,,fortuit" folosit cu intelesul de ,,fortat".Un like de la mine Arnie.
                Asta-i nimic, draga domnule doctor! Sa vezi citi uita de prepozitii

                Comment


                • #9
                  Originally posted by Siegfried View Post
                  Mister arnie, stimabilul Graur cam incurca secolele. Pe linga asta, din 1969 s-a mai schimbat cate ceva in conjugarea verbului "a fi" la persoana I singular, "eu sunt" e acum varianta corecta, asa ca putem reveni la secolul in care traim, pentru ca vrei nu vrei, traim doar in prezent.
                  In alta ordine de idei, multa lume foloseste tastatura pe engleza, ca asta e viata, asa ca rostul diacriticelor este cel putin indoielnic.
                  S'ara buna!
                  Din cite stiu, "trasformarea" s-a facut prin 1993 tot de Academie. Cica, comunistii au adus "mari atingeri" minunatei noastre limbi si au hotarit sa faca ei dreptate. Dar, atita vreme cit sintem/suntem sanatosi, voiosi si cu mintea deschisa poate va mai trece pe aici cineva care sa ne lumineze.
                  Last edited by arnie_arnie; 06-26-2013, 23:35 PM.

                  Comment


                  • #10
                    ...."In alta ordine de idei, cu diaclitice sau fara,..." - corect diacritice . Apropo de scrisul la tastatura in care iti mai scapa cite o litera, cind ati scris ultima scrisoare, sau ceva de mina? Ultima data am facut-o pe la Politia din Sebes, anul trecut, cind a trebuit sa dau o declaratie in urma unui accident. Imi doream sa am tastatura in fata
                    Numai bine.

                    Comment


                    • #11
                      @ arnie. Imi place cum folosesti diacritice doar la cuvantul "român/română"

                      Desi n-ar fi foarte greu, cred ca folosirea diacriticelor e putin e putin "peste mana", dat fiind faptul ca multe tastaturi sunt setate din fabrica pe engleza, iar instalarea limbii + obisnuirea cu tastele e mai dificila.

                      Facand o paralela cu limba engleza despre corectitudinea/fluenta in vorbire noile curente pun accentul pe fluenta. Adica e mai bine sa stii sa te exprimi, sa reusesti sa transmiti mesajul mai departe. Evident, aici se discuta despre o limba straina, pe cand limba romana este, pentru noi, o limba materna (se presupune atat scriere cat si vorbire fluenta/corecta).

                      Despre despartirea in silabe... este o varza totala. Plecand de la exemplul de mai sus pana la "niciun vs. nici un" etc. Cunosc profesori de limba romana/invatatori care sunt bulversati de noile reglementari in domeniu, si care, de multe ori apeleaza la DOOM.
                      proud owner of "Jeanette" - A160 W168, Elegance, 102 hp, anul 2000

                      Comment


                      • #12
                        Eu nu pricep de ce moderatorii sunt intotdeauna deranjati ca eu incep cu litere mici pe cand "sintomele" le scapa:

                        Last edited by Zeus; 06-27-2013, 11:05 AM.

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by gotca View Post
                          eu nu pricep de ce moderatorii sunt intotdeauna deranjati ca eu incep cu litere mici pe cand "sintomele" le scapa:

                          http://www.clubmercedes.ro/problema-...hlight=sintoma
                          Pai sa-ti explic:
                          Le "scapa" pentru ca nu stau (stam) sa-i invatam limba romana pe toti agramatii. Nu asta este scopul acestui forum. Insa nerespectarea catorva reguli simple, de bun simt, specificate in regulament, pricepute de toata lumea, nu vor fi trecute cu vederea. Apropo, ai scris cu litera mica sa ne testezi vigilenta?
                          Last edited by Zeus; 06-27-2013, 11:19 AM.

                          https://www.clubmercedes.ro/forum/ha...676-regulament

                          Pentru functionarea corespunzatoare a conturilor si pentru evitarea blocarii acestora, va rugam sa NU mai folositi adrese de email yahoo.
                          Va rugam sa le schimbati din User Settings.

                          Comment


                          • #14
                            Originally posted by sees View Post
                            @ arnie. Imi place cum folosesti diacritice doar la cuvantul "român/română"

                            Desi n-ar fi foarte greu, cred ca folosirea diacriticelor e putin e putin "peste mana", dat fiind faptul ca multe tastaturi sunt setate din fabrica pe engleza, iar instalarea limbii + obisnuirea cu tastele e mai dificila.

                            Facand o paralela cu limba engleza despre corectitudinea/fluenta in vorbire noile curente pun accentul pe fluenta. Adica e mai bine sa stii sa te exprimi, sa reusesti sa transmiti mesajul mai departe. Evident, aici se discuta despre o limba straina, pe cand limba romana este, pentru noi, o limba materna (se presupune atat scriere cat si vorbire fluenta/corecta).

                            Despre despartirea in silabe... este o varza totala. Plecand de la exemplul de mai sus pana la "niciun vs. nici un" etc. Cunosc profesori de limba romana/invatatori care sunt bulversati de noile reglementari in domeniu, si care, de multe ori apeleaza la DOOM.

                            Iti pot pune by default tastatura in limba română din setarile sistemului de operare insa, asa cum ai remarcat, (precum majoritatea!!!!), scrisul cu diacritice da, reprezinta o problema si cred ca fost adoptata tacit ca scrierea fara sa fie un mod de comunicare sa-i spunem, "oficial", cel putin pe partea de mail ca nivel de exprimare scrisa. Pina la urma daca scrii corect (sau cel putin incerci) gramatical, nu cred ca se va supara careva

                            Multumesc

                            Comment


                            • #15
                              Originally posted by gotca View Post
                              Eu nu pricep de ce moderatorii sunt intotdeauna deranjati ca eu incep cu litere mici pe cand "sintomele" le scapa:

                              http://www.clubmercedes.ro/problema-...hlight=sintoma

                              Gotca, cred ca mai intelept ar fi sa ne spui si noua de ce iti place, iti vine, ai chef sau pur si simplu vrei sa incepi o propozitie cu litera mica? Trebuie sa existe un motiv? Daca exista o alta regula folosita in exprimarea scrisa pe care nu am invata-o in scoala, (sau fiecare dupa posibilitati) chiar as fi curios sa o aflu.
                              Uite ce a gasit prietenul "Google" sau "google"???
                              Peace.


                                  Se scriu, de regulă, cu litere mici : substantivele comune (și asimilate acestora), precum și toate celelalte părți de vorbire folos...


                              Comment

                              Working...
                              X
                              Logan | Dacia Logan |Anulare DPF