Am totuși pretenția că noi, forumiștii de aici suntem mai deștepți decât parlamentarii români. Așa că propun ca acest topic să fie despre gramatică, și despre cum ar trebui să vorbești.
Diacriticele nu sunt obligatorii, poate nu le ai instalate, poate nu sunt așa la îndemână. Dar macar să formulăm corect un text.
Văd destul de des pe forum cuvinte de genul :
nu ami merge - varianta corecta imi sau îmi ;
Pe scurt, regula zice că â se foloseşte în interiorul cuvintelor, iar î se foloseşte la început şi la sfârşit.
Ca în: cântar, început, a hotărî, hotărât, hotărând, a urî, urât, urând.
Numai că: dacă un cuvânt care începe cu î primeşte un prefix (adică alea 2-3 litere de le pui uneori în faţă, de genul pre-, ne-), atunci î rămâne î, deşi acu’ apare în interiorul cuvântului.
început – neînceput; îndoielnic – neîndoielnic.
Atât pentru azi, revin cu altele pe parcursul navigării prin forum.
Diacriticele nu sunt obligatorii, poate nu le ai instalate, poate nu sunt așa la îndemână. Dar macar să formulăm corect un text.
Văd destul de des pe forum cuvinte de genul :
nu ami merge - varianta corecta imi sau îmi ;
Pe scurt, regula zice că â se foloseşte în interiorul cuvintelor, iar î se foloseşte la început şi la sfârşit.
Ca în: cântar, început, a hotărî, hotărât, hotărând, a urî, urât, urând.
Numai că: dacă un cuvânt care începe cu î primeşte un prefix (adică alea 2-3 litere de le pui uneori în faţă, de genul pre-, ne-), atunci î rămâne î, deşi acu’ apare în interiorul cuvântului.
început – neînceput; îndoielnic – neîndoielnic.
Atât pentru azi, revin cu altele pe parcursul navigării prin forum.
Comment