Announcement

Collapse

Informatii si clarificari privind datele personale

Datele cu caracter personal pe care siteul Clubmercedes.ro le colecteaza pe Forum sunt descrise mai jos, impreuna cu scopul, modul si temeiul prelucrarii lor precum si durata pe care are loc stocarea si/sau prelucrarea. Aceste date nu sunt prelucrate in alte moduri decat cele mentionate, nu sunt folosite in scopuri de marketing, nu sunt comercializate si nu sunt transferate unor terti.

__________________________________________________ ________________________________


I. "Date necesare" - colectate la inregistrarea unui cont de membru:
Adresa de email, necesara pentru:
validarea contului
resetarea parolei, in cazul in care a fost uitata
transmitere notificari privind anumite evenimente intamplate pe Forum (optional, opt-in) - ex: reply intr-un topic urmarit, reply la un mesaj personal (PM)
comunicari ocazionale in scop informativ (non-marketing, non-comercial) din partea administratiei Forumului (optional, opt-in)
NU este afisata public pe Forum, iar ceilalti membri nu au acces la ea, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori)
Username, necesar pentru autentificare (login)
Este afisat public pe Forum, in dreptul postarilor/mesajelor scrise de membrul respectiv, pentru a putea facilita o discutie cursiva
Parola, necesara pentru autentificare (login)
NU este afisata nicaieri
NU este stocata intr-o forma citibila (plain text), ci numai in forma criptata
Motiv: fara aceste date nu este posibila crearea unui cont de membru, iar fara cont nu se poate participa la discutii.
Temei: interesul legitim.
Durata: pe toata durata existentei contului de membru
__________________________________________________ ________________________________


II. "Date optionale" - pe care membrii Forumului Clubmercedes au posibilitatea sa le introduca in contul propriu daca doresc:
Location - eliminat de tot, pentru ca in ciuda explicatiilor au aparut confuzii privind semnificatia si rolul acestui camp
Data nasterii
Hobby-uri (interests)
Model/marca si motorizarea masinii

Temei: consimtamantul (consent).
Durata: atat cat doreste persoana, datele pot fi introduse/modificate/sterse in orice moment direct din cont

Introducerea acestor date este pur optionala, iar accesul integral la toate serviciile oferite de Forumul Clubmercedes nu este conditionat in niciun fel de introducerea acestor date. Aceste date sunt prelucrate exclusiv pentru afisarea lor in pagina personala a contului (profil public - exemplu) care poate fi accesata de oricare alt membru inregistrat pe Forumul Clubmercedes(dar nu si de vizitatorii neautentificati-guest sau de crawlerii web precum Googlebot). Deasemenea, denumirile campurilor in care pot fi introduse aceste informatii sunt orientative, membrii nu au vreo obligatie sa le completeze cu acuratete.

Recomandam sa completati informatiile optionale numai daca doriti ca ceilalti membri ai Forumului sa le cunoasca. Pentru a ne asigura de acest fapt, toate datele optionale introduse pana la 18.05.2018 au fost sterse. Ele pot fi reintroduse daca membrii doresc acest lucru, luand in considerare cele mentionate mai sus.
__________________________________________________ _____________________________


III. "Date colectate automat" - pentru fiecare accesare a Forumului, indiferent daca e vorba de un vizitator autentificat (membru) sau neautentificat (guest):
Adresa IP
User-Agent: sir de caractere prin care aplicatia de web browsing se "recomanda" catre server (ex: Chrome)
HTTP Referer: pagina vizitata anterior celei curente
Aceste date NU sunt afisate in mod public pe Forum, membrii nu au acces la ele, nici macar cei din echipa de moderare (moderatori, supermoderatori).

Motiv: aceste date sunt colectate si procesate pentru indeplinirea unor obligatii legale (ex: cooperarea in investigatii ale autoritatilor, conform legii) sau pentru implementarea unor strategii de aparare impotriva unor atacuri informatice (ex: hacking, (D)DOS, crawling neautorizat)
Temei: obligatia legala, interesul legitim
Durata: 30 de zile in jurnalele de acces ale serverelor care gazduiesc Forumul Clubmercedes(webserver logs). Adresele IP sunt stocate si in baza de date a Forumului, pentru fiecare mesaj scris (permanent) si pentru sesiunile de autentificare (pana la expirarea lor sau invalidare prin log out).
See more
See less

Mercedes-Benz 710 SS vs 720 SSK - Puterea neimblanzita a Kompressorului

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
Collapse
Currently Active Users Viewing This Thread: 0 (0 members and 0 guests)
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Mercedes-Benz 710 SS vs 720 SSK - Puterea neimblanzita a Kompressorului

    Doua "pensionare" care se incapataneaza sa nu iasa la pensie.
    Ascultati cu atentie ce spun proprietarii despre fiabilitatea masinilor.

    "Two enthusiasts live out their untamed passion: The racing cars from the 1920 of Franz Maag and Manfred Dietze could be in a Formula 1 museum.
    But they steer the grey 710 SS and the white 720 SSK there where they belong: On the race track!
    Even today the two sports cars still stand out with their untamed power and impressive acceleration."



  • #2
    Million Dollar Mercedes - Great Cars

    Si ca sa nu mai deschidem alt topic, sa vorbim aici si despre 500K , modelele absolute ale perioadei interbelice.

    "Mercedes-Benz ruled formula racing in the 20's and 30's and its luxurious roadsters ruled the road. These autos are now valued at $1,000,000+."

    Comment


    • #3
      Un 500K a avut in timpul razboiului si comandantul german al garnizoanei Pitesti.Stiu asta de la raposatul meu bunic care imi povestea de masina neamtului. Stiu ca avea undeva si niste poze cu ea dar tb sa caut prin tonele de poze .Din ce imi mai aduc aminte masina avea numere de Wermacht ( WH) si pe una dintre aripi scris cu vopsea tot wh.Pozele erau facute pe drumul vechi Pitesti - Bucuresti in apropiere de vila Bratienilor.Masina din ce imi povestea bunicul fusese neagra dar din cauza masurilor de camuflaj , comandantul o facuse cachi .Defapt un gri spre verde.
      Incerc sa caut poze si sa pun pe aici .
      Tot din povestile lui despre Mercedes ( era un fun inrait al marci ) imi povestea ca majoritatea ofiterilor superiori foloseau ori modelul v170 sau Hanomaguri .
      Cand vb de 500k parca se lumina la fata si imediat incepea sa imi spuna cum fugea masina cu 140km/h pe drum si cat de stabila si comoda era .O viteza foarte mare la vremea aceea.
      Dupa 23 august nu a mai vazut masina .Banuia ca ori a fost distrusa la vreun bombardament ori ajunsese inapoi in Germania .

      Comment


      • #4
        Stefane ar fi extraordinar sa gasesti si sa postezi acele poze.
        Il inteleg pe bunicul tau, sa vezi un 500k pe acea vreme era ca si cum m-as trezi eu dimineata si sa vad in fata blocului un avion Concorde parcat.
        Daca ma gandesc bine, stabilitate la 140 km/h este o performanta si astazi.

        Comment


        • #5
          Eeeee...Bunicu cand mergea cu Wugy avea o chestie asa....asta da masina ..nu rahaturi din astea mici si din plastic.Iar atunci cand mi-am luat Mercedesul prima intrebare a fost nu cum arata ci cat are motorul si cat de mare e.
          O sa incerc sa gasesc pozele alea.
          Ideea e alta, in timpul razboiului pe teritoriul Roamaniei au existat multe modele de Mercedes ,aici intra toate tehnica de razboi germana, modele care fizic nu mai exista decat la vreun colectionar pasionat sau cine stie prin ce muzeu.Eu propun ca cei care mai au bunici care sunt veterani de razboi ( in special ofiteri ) sa caute prin cutii si sa puna poze cu mercedesurile care apar prin poze.Spun ofiteri pentru ca ei erau cei care aveau acces cel mai mult la masinile armatei germane.
          Cred ca ar trebui facut un topic pe chestia asta..
          Stai linistit ... 500k era rar pentru ca si masinile erau rare !

          Comment


          • #6
            Exista topicul "Poze vechi cu Mercedes in Romania". Ar merge puse acolo.


            Chiar se vad si V170 , unul care a apartinut Armatei germane si e acum de vanzare.
            Last edited by VLADD; 10-10-2009, 08:39 AM.

            Comment


            • #7
              Cele mai fascinante masini, de o frumusete marcanta, cu niste proportii uriase. In vremea aia era neaparat sa ai roti uriase si garda la sol la ce drumuri erau.
              Performantele erau la varf, victorii obtinand la aproape orice cursa au participat. Nurburgring 19 iunie 1927 castigator la cursa de deschidere a circuitului Rudolf Caracciola cu un model S, cu o particularitate din cauza regulamentului. Cerinta era sa aiba 4 usi iar acel model le avea in miniatura deasupra rotilor spate.
              Aceeasi pista, o luna mai tarziu, Marele Premiu al Germaniei: Otto Merzi - Christian Werner - Willy Walb toti in modele S au produs un furtunos 1-2-3. Si pentru ca suna asa bine anul urmator acelasi final 1-2-3 cu modele evoluate SS in ordinea Christian Werner, Rudolf Caracciola, Merzi.
              Tourist Trophy 1929, castigator un model SS avandu-l pilot pe marele Rudolf Caracciola. Malcolm Campbell care dobora recorduri de viteza a fost atat de impresionat de succesul lui Caracciola, incat si-a comandat un model SS pentru anul urmator, cu caroserie de curse si volan pe dreapta. Numarul de inmatriculare GP 10 a devenit faimos si datorita succesului sau cu masina pe circuitul Brooklands. De apreciat alegerea facuta de Campbell in ciuda rivalitatii pe piste dintre Germania si Anglia, si a mandriei nationale.
              Cea mai mare cursa a lui Caracciola – Mille Miglia 1931, cu un SSKL. Inginerii Hans Nibel si Max Wagner au usurat masina cu 200 de kg, gaurind peste tot unde a fost posibil fara a stirbi din rezistenta Elefantului Alb, in incercarea de-a rezolva problema greutatii, ajungand la 1500kg. Bugetul de curse fiind redus dupa 1931, echipa condusa de Alfred Neubauer a primit un discount de la cele 40.000 de marci pt un SSK, o masina speciala, un SS cu ampatament scurtat, cu un motor 6 cilindri in linie de 7065cc dezvoltand 240CP, iar la intrarea in actiune a compresorului 300CP. Pe drept renumele de Elefantul Alb. Consumul mediu era 30l % iar rezervorul 120l. Caracciola era la conducere in prima portiune pana la Bologna, pe drumuri rapide cu viteza medie 154km/h si un avans de 7 minute.
              Cursa AVUS 1932 o castiga Manfred von Brauchitsch cu un SSKL streamline creat de Baronul Reinhard von Konig Fachsenfeld, care pur si simplu taia aerul. Viteza medie de 194,4km/h a incantat spectatorii care ocupasera tribunele "sold-out".

              S SS SSK SSKL Combinatia numerelor asociate cu aceste litere magice denota escaladarea eleganta a puterii controlate in functie de secventa stabilita de: putere nominala/ putere ne supraalimentat/ putere supraalimentat
              (S) 26/120/180 (SS) 27/170/225 (SSK) 27/180/250 (SSKL) 27/240/300
              BENZ G, altceva ce ?

              Comment


              • #8
                Mai multe despre oamenii de care vorbeste Stefan aici :



                Stefan ma bucur ca mai sint si oameni pasionati de istoria acestei marci pe acest forum,
                nu doar de cancan-uri.
                Sper ca ti-a placut ce-ai vazut in filmulet.
                Last edited by VLADD; 10-10-2009, 13:23 PM.

                Comment


                • #9
                  Intradevar oamenii care au grija sa nu moara aceste bijuterii sunt ceva mai speciali decat restul automobilistilor tocmai de asta ii felicit si le urez multa bafta cu masinutzele lor superbe .

                  Comment


                  • #10
                    720ssk

                    De astea se mai intereseaza cineva ?
                    Ce lucrare acolo sub capota.

                    Aripioare de racire pe compresor si pe teava spre carburatoare - intercooler da nu suna bine la varsta aia. Totusi preocupare pentru eficienta, si rezultate fantastice avand in vedere 300 CP la numai 3000de rot/min. Chiar si azi e o performanta, adica nu prea sant motoare care sa dezvolte atata putere la turatia aia.
                    Last edited by STEFAN V8; 12-29-2009, 02:45 AM.
                    BENZ G, altceva ce ?

                    Comment


                    • #11
                      Intradevar oamenii care au grija sa nu moara aceste bijuterii sunt ceva mai speciali decat restul automobilistilor tocmai de asta ii felicit si le urez multa bafta cu masinutzele lor superbe .
                      Sunt mai speciali pentru ca pe romaneste "Ii deranjeaza banii" !
                      1991 R129 300SL-24
                      1991 w124 300CE-24
                      1993 w202 C280
                      1978 w116 450SEL 6.9
                      1987 w201 190E 2.0
                      1991 Lancia Thema 8.32 Ferrari

                      Comment


                      • #12
                        Unul de la mine-impecabil-710ss:
                        Attached Files
                        Stefan

                        Comment


                        • #13
                          Originally posted by STEFAN V8 View Post
                          Tourist Trophy 1929, castigator un model SS avandu-l pilot pe marele Rudolf Caracciola.
                          S SS SSK SSKL Combinatia numerelor asociate cu aceste litere magice denota escaladarea eleganta a puterii controlate in functie de secventa stabilita de: putere nominala/ putere ne supraalimentat/ putere supraalimentat
                          (S) 26/120/180 (SS) 27/170/225 (SSK) 27/180/250 (SSKL) 27/240/300
                          Rudlof Caracciola in prima editie Grand Prix Monaco. (A fost totusi invins de braileanul nostru)
                          Attached Files

                          Comment

                          Working...
                          X
                          Logan | Dacia Logan |Anulare DPF